fredag 28 december 2012

Nyårsmeny

Snart är det dags för nyårsafton och här kommer tips på en nyårsmeny.

När vi hade främmande på annandagen av vår fina guddotter med familj och vän bjöd vi på just detta.
Då vi hade en vegetarian vid bordet valde jag att göra hennes räkcocktail till en avokadococktail.
(för att göra barnen nöjda bytte jag ut deras räkor mot tärnad julskinka).
Vi marinerade även quornfiléer som vi lade i ugnen i ca 10 min.
Däremot tänkte jag inte till när det kom till efterrätten, vegetarianer äter ju inte gelatin.
Räddningen blev chokladglass som vi hade i frysen =)
Ett alternativ till gelatin är Agar Agar, ett slags sjögräs.

Fläskytterfilé receptet har jag lånat av ett par vänner som bjöd oss på denna goda sojamarinerade helstekta fläskytterfilé tidigare i år när vi var där på middag. 
Och goda recept är till för att delas =)


Förrätt: Räkcocktail
4 port
Ingredienser:
1 kruksallad
250 g skalade räkor
1/2 granatäpple
1/2 gurka
2 salladslökar
1/2 röd chili
1 avokado

Gör så här:
1. Skölj kruksalladen och skaka den väl. Lägg ett salladsblad i varje glas/skål.
2. Plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Dela, kärna ur och tärna gurkan. Strimla salladslöken och blanda sedan granatäpple, gurka, salladslök och räkor i en stor skål. Fördela sedan blandningen i varje glas/skål.
3. Dela avokadon i fyra delar samt strimla och kärna ur chilin.
4. Toppa räkcocktailen med en avokadobit och lite strimlad chili.

Tips! Ett vegetariskt alternativ är att byta ut räkorna mot tärnad avokado.
Om någon inte tycker om räkor kan ett alternativ vara att tärna ner lite rökt skinka, eller så här i jultider lite julskinka.

Varmrätt: Sojamarinerad helstekt fläskytterfilé
4 port
Ingredienser:
1 kg fläskytterfilé
1 msk hoisinsås
2 msk kinesisk soja
1 msk olivolja
1 tsk socker

Gör så här:
1. Putsa filén och lägg den i en påse.
2. Blanda övriga ingredienser i en skål.
3. Häll marinaden i påsen, förslut den och mojsa runt filén så marinaden täcker hela biten. Lägg påsen i kylen i minst sex timmar så köttet hinner dra i sig marinaden.
4. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
5. Bryn på fläskytterfilén i en stekpanna så den får stekyta.
6. Lägg filén i en ugnsfast form och sätt i en köttermometer, ställ den i ugnen och låt den stå där tills köttet når 65 grader.
7. Ta ut köttet och svep in det i folie och låt det stå framme och eftersteka i ca 10 minuter. 
8. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och servera tillsammans med ex potatisgratäng, grönsallad och något gott bröd.



Efterrätt: Mintchokladpannacotta med hallon
4 port
Ingredienser:
2 gelatinblad
4 dl grädde
150 g mintkrokant
Hallon och florsocker till garnering

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Grovhacka mintkrokanten på en skärbräda. 
3.  Koka upp grädden och dra kastrullen åt sidan.
4. Rör ner den hackade chokladen och tillsätt gelatinet. Rör tills allt löst upp sig.
5. Sila ner pannacottan i portionsformar.
6. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
7. Garnera med hallon och siktat florsocker.


När efterrätten är uppäten är det kanske dags för en skål samt att önska varandra:
Gott Nytt År!

♥ KRaM aNNiCa ♥

4 kommentarer:

  1. Men hur gott lät inte det här?
    Grattis på födelsedagen finaste vännen ❤
    Kram A-L

    SvaraRadera
  2. Tack för bra inspirationsrecept, dom verkar supergoda allihopa och köttet med hoisin sås måste jag prova! Och så är maten vacker också, nog så viktigt.
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köttet blev verkligen saftigt och gott, var lite rädd att det enbart skulle smaka soja, men så blev det inte.
      Kram

      Radera