söndag 9 december 2012

9 December 2012 - Julens viner

Att välja rätt vin till julbordet kan vara lite trixigt med tanken på att julmaten ofta är både saltare, sötare och mer syrlig än vår normala kost och dessutom allt detta på en och samma måltid.
Enligt våra jultraditioner så är det julöl, julmust och snaps som brukar vara måltidsdrycken, men traditioner kan man väl rucka på =)

Att hitta ett vin som passar till allt på julbordet är nog en omöjlighet, men en fruktig champagne eller  mousserande vin med lite sötma skulle kunna gå. Fruktigheten och sötman behövs för att möta de söta och salta smakerna i maten. Och för att bryta av mot det feta och mäktiga behövs syran och kolsyran i champagnen.
Om man inte gillar bubblor i vinet kan ett Alsacevin från Frankrike vara lösningen, dess restsötma går bra ihop med det feta och syrliga i maten. Eller varför inte ett friskt men fruktigt vin utan fatkaraktär eller ett halvtorrt vin med bra syra.
Föredrar man rött vin kan man välja ett lite kraftigare Amaronevin som passar utmärkt till kött och hårdostar. Men vill man ha ett rött vin som smälter in mot all mat på julbordet bör man istället välja ett mindre fylligt vin, gärna lite fruktigt och varmt, spelar ingen roll om du väljer Bordeaux, Bourgogne, Toscana, Rioja, Pinot Noir eller Merlot, bara de inte är allt för fylliga. 
En smakrik rosé med bra fruktighet fruktig passar också bra på julbordet, om du kan tänka dig att dricka rosévin även under vinterhalvåret.
Under julen kan det också vara mysigt att unna sig lite extra sött i form av portvin, madeira, söt sherry eller ett tokajivin till desserten.
Hoppas ni hittar någonting som låter lockande.
Och har du ett annat favoritvin så tycker jag du kan ha det istället.


♥ KRaM aNNiCa ♥
4 kommentarer:

 1. Men så många fina tips på viner och annat gott, ska absolut skriva upp några av dem på inköpslistan.
  Kram Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det och tala gärna om för mig hur de smakade så jag kan köpa hem vinet också!
   Kram ♥

   Radera
 2. Vin på julbordet är ju kanske lite otraditionellt, men oj så gott =)
  Ska absolut testa några av dem.
  Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och allt som är gott ska vara på julbordet tycker jag =)
   Kram ♥

   Radera

Spökbiskvier till Halloween

Tidigare bakade jag biskvier med fem olika fyllningar, receptet på hallonbiskvier  fick ni igår och här kommer övriga fyra smaker. Med tanke...