fredag 7 december 2012

7 December 2012 - baka bröd till julbordet



Här kommer några tips på gott julbröd som du kan baka själv och bjuda på vid julbordet.
Baka nu, frys in och ta fram det på julafton, smidigt att kunna förbereda inför julbordet redan nu.

Sirapsbröd
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
100 gram rumstempererat smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
12 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölken till 37°. Finfördela jästen i en bunke.
2. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
4. Jäs under bakduk ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.
5. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till 1/2 cm tunn kaka. Pudra över lite mjöl. Skär varje del i 14-16 portionsbitar.
6. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Nagga med gaffel.
7. Grädda direkt mitt i ugnen 5-7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.



Sirapsbröd Receptbild - Allt om Mat
Bild och recept lånad från Allt om mat
Ernst underbara enkla julbröd
Ingredienser:
2 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 liter naturell yoghurt
2 dl hela hasselnötter
2 dl skalade solrosfrön
2 dl mörk sirap
3 dl torkade fikon eller aprikoser
2 dl russin
2 tsk salt

Gör så här:
1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3. Smöra en avlång brödform och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön.
4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.
6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.

Bild och recept är lånad från recept.nu
Lättbakat bröd med fänkål, russin och lingon
Ingredienser:
1 kg rågsikt
2 dl ljusa sultanrussin
1 dl lingonsylt
1 dl solrosfrön
1 dl mörk sirap
1,5 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
0,5 msk hel fänkål
0,5 msk hel anis
0,5 msk salt
1 liter filmjölk

Gör så här:
1. Smörj två 2-liters brödformar. 
2. Rör ihop alla ingredienserna till degen i en stor bunke.
3. Fördela den lösa degen i de två formarna. Släta till ytan och strö över lite mjöl. Täck formarna med en handduk och ställ gärna in formarna i kylen över natten. 
4. Sätt ugnen på 170° varmluft eller 200° vanlig ugn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min till 93° innertemperatur. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Obs! Solrosfrön kan ändra färg och bli gröna när brödet gräddas!
Degen rörs enkelt ihop och kan gräddas direkt, men brödet blir fastare och saftigare om den får stå ogräddad i formarna över natten först. 

Lättbakat bröd Receptbild - Allt om Mat
Bild och recept är lånad från Allt om mat
Julbröd med dinkel
Ingredienser till 2 bröd:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
50 g smör
2 tsk salt
250 g Kesella/Kvarg lätt
1 kg siktat dinkelmjöl
12 svarta oliver 

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen har löst sig.
2. Tillsätt rumstempererat smör, salt, kvarg och det mesta av dinkelmjölet.
3. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
4. Jäs under bakduk i ca 30 min. 
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i sex delar och rulla ut till 40 cm långa längder.
7. Lägg tre längder i kors på bakplåtspapper på en plåt, rulla in den yttersta delen av längden så den påminner om en lussebulle.
8. Garnera med en svart oliv i varje ände.
9. Låt jäsa i ca 30 min.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 20-25 min.
11. Låt svalna på galler.

Julbröd med dinkel
Bild och recept lånad från Arla

Lycka till med julbaket!

♥ KRaM aNNiCa ♥

6 kommentarer:

  1. Men vad gott. Tror jag ska göra ett försök med sirapsbrödet. Jättekul att du har adventskalender i år igen. Hoppas det går bra med din mammas arm!
    Kram Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar adventskalendern Carin! Mammas arm är lite bättre, men det är långt kvar tills hon är bra. Sirapsbrödet tycker jag också låter lockande, tror jag ska göra ett försök =)
      Kram

      Radera
  2. Låter mumsigt! Tänk vad mysigt att ha nybakat bröd på julbordet :)
    Kram A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det låter jättehärligt och vi har alltid samma gamla vanliga bröd på julbordet år efter år, kan vara kul med förnyelse =)
      Kram

      Radera
  3. Så goda alla bröd låter. Tack för tips!! Kram

    SvaraRadera