söndag 2 december 2012

2 December 2012 - Julens marknader

Julmarknad i Gamla Stan, Stockholm
Om du har möjlighet, tid, råd och lust så tycker jag absolut du ska gå på minst en julmarknad under december. Är så mysigt att strosa rund bland stånden och se allt det fina som finns att köpa. Massor av inspiration både om man handlar eller bara kikar lite. Dessutom är det så vackert med alla ljus, granris och julpynt.

Här kommer några tips på julmarknader att besöka både inrikes och utrikes:

Nybo Handelsgård
I år hade jag planerat in en julmarknad och det var den vid Nybo Handelsgård. Nu blev det inte så då det kom annat i vägen, men om ni har chansen så besök dem nästa år. Jag har besökt deras vår- och höstmarknader tidigare och blivit enormt inspirerad och nöjd.
Vid Nybo Handelgård håller bl.a Mademe Nyberg, Nybo Café, Hotell Ramudden, Ellens skafferi, Miluva & Ottemark samt 15 andra hantverkare till.
Madame Nyberg är en liten mysig handelsbod där Anna-Lena säljer allt från kök, gamla och nya möbler, heminredning, kläder, skor, tvål, ljus och lite annat smått och gott.

Madame Nyberg
Kika gärna in hos Madame Nybergs blogg och låt dig inspireras.

Skansen
Årets första julmarknad har redan varit, de körde nämligen igång redan förra helgen. Men redan idag får ni en ny möjlighet, för det är julmarknad både lördag och söndag denna helg. Även helgen den 8-9 samt 16-16 december får ni nya chanser.
Julmarknaden på Skansen är en obruten tradition sedan 1903 och vad handlar julen om om inte traditioner.

När du ändå är i Stockholm, passa även på att besöka den charmiga lilla julmarknaden i Gamla Stan.

Kika in på Skansen.se för öppettider och annan information.
Liseberg
Låt de fem miljoner juleljusen leda vägen in på Lisebergs mysiga julmarknad. Massor av välfyllda stånd, vackra isshower, en tur i Lisebergshjulet och ett vackert Göteborg i julprakt, god mat från Lisebergs alla restauranger och till barnens stora glädje en kram från en vintervit Lisebergskanin.

Premiären var redan den 16 november, men under denna helg och sedan från den 5-23 december är det julmarknad varje dag.

Kika in här för att få korrekta öppettider.
Tivoli, Köpenhamn
Om du aldrig upplevt Danmarks huvudstad i julskrud så kanske det är dags nu. Under två månaders tid förbereds Tivoli i Köpenhamn för årets höjdpunkt. Till skillnad från Skansens långa tradition av julmarknad är Tivolis traditioner lite yngre, de höll sin första julmarknad 1994.

I år har de satsas stort på ett ryskt tema, genom att bygga upp en 2 000 m2 stor stad med en kopia av Vasilij katedralen (som du i original hittar på Röda Torget i Kreml) med ett 21 m högt torn, kupoler och klockspel.

Besök gärna Tivolis hemsida för mer information. 
Berlin
I den tyska huvudstaden Berlin blir det aldrig riktigt mörkt, då det från mitten av november fram till nyår glimmar över miljoner ljuskällor i stadens över 60 julmarknader och basarer. En upplevelse utan dess like att se alla stadsdelar och kvarter i vacker julstämning. I nästan varje gathörn serveras rykande varm gluhwein som tillsammans med alla stånd av bränd mandlar, glaserade spröda äpplen och berliner currywurst tävlar om vem som doftar mest och vackrast.

När du ändå är i Berlin ska du ta tillfället i akt och julhandla på KaDaWe, Berlins mest berömda varuhus, som med sina 60 000 kvm överdådigt pyntade våningar bjuder till julshopping som du aldrig upplevt tidigare.
Berlins mest spektakkulära julmarknad, den historiska Gendarmenmarket, lockar mer än 4 miljoner besökare årligen.

Fler vackra bilder samt lite mer information om den storslaggna historiska 
Gendarmenmarket hittar du här.

London
Att julhandla är skoj, men det är ännu roligare att handla utomlands, varför inte i London?
London anses vara en av de bästa Europeiska städerna att julshoppa i.
Varför inte besöka Hyde Parks Winter Wonderland, som runt jul är otroligt vacker i all sin julprakt. Här hittar du Storbritanniens största skridskobana, ett enormt Pariserhjul och massvis med godsaker. Parken är även fylld med en massa vackra isskulpturer. När du är trött på allt vackert som finns att titta på kan du ta dig en kopp varmt vin i den Bayerska byn i Hyde Park.

Titta in på Winter Wonderlands hemsida för information om vad som finns att se och göra
samt deras öppettider. 
Singapore
En lite mer exotiskt julmarknad finns att finna i Singapore. Att få strosa fram på ett Orchard Road i full julmundering är en häftig upplevelse. Längs hela denna gata och i Marina Bay snålas det inte med dekorationen och man häpnas över alla fantasifulla och vackra ljusarrangemang. Här är det garanterat snöfritt och man behöver inte frysa.den överdådiga julskyltningen.
Åhh, vad jag längtar tillbaka till ett julpyntat Singapore.

På Orchard Road snålas det inte på julpyntet.
Kika in hos  Orchard Road.org för mer information och vackra bilder från denna storslagna gata.

Kika gärna in på denna länk för att få ytterligare tio Europeiska julmarknader att vila ögonen på en stund.

Vilken julmarknad missar du aldrig? 
Har du någon julmarknad du gärna skulle vilja besöka?

♥ KRaM aNNiCa ♥

4 kommentarer:

 1. Det är så mysigt att gå på julmarknad, vi brukar försöka besöka Skansen minst en gång varje år i december.
  Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt! Har ni varit dit ännu i år?
   Kram

   Radera
 2. Bra lista du gjort, jag tittar och njuter! Bodde ju alldeles i närheten av Liseberg tidigare men har inte varit där sen vi flyttade för sådär 7 år sedan. Det ser så härligt ut!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags att göra ett besök då =)
   Kram

   Radera