tisdag 18 december 2012

18 December 2012 - tilltugg till glöggmingel

Så här till jul är det mysigt att bjuda sina vänner, släktingar eller kollegor på lite glöggmingel.
Det kanske är fler än jag som tycker det är svårt att komma på något att bjuda på till glöggen.
Här kommer några tips på tilltugg:

Crustader med taleggiokräm och picklad lök
6 st
Ingredienser:
6 stora crustader
100 g taleggioost
4 msk vispgrädde
0,5 sats picklad rödlök (se recept nedan)
6 blad färsk körvel till garnering

Gör så här:
1. Smält taleggioosten tillsammans med grädden i en kastrull under omrörning.
2. Låt krämen svalna en aning innan du häller den i crustadskalen.
3. Toppa med picklad lök och färsk körvel.

Picklad lök
1 sats
Ingredienser:
4 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit
2 kanelstänger
1 tsk hela kryddnejlikor

Gör så här:
1. Skala rödlökarna och skär dem i tunna skivor.
2. Koka upp vatten, socker, ättikssprit och kryddor och lägg i rödlöken.
3. Låt sjuda på svag värme i ca 5 min och låt sedan lagen svalna.

Minipajer med fetaost och fikon
8 st
Ingredienser:
8 muffinsformar
1 ark smördeg
1 dl creme fraiche
1 ägg
100 g fetaost
salt och vitpeppar
2 färska fikon
2 tsk flytande honung
Bladpersilja till garnering

Gör så här:
1. Skär smördegen i 8 lika stora rutor. Lägg smördegsrutorna i muffinsformarna.
2. Vispa ägg, creme fraiche och fetaost, smaka av med salt och peppar. 3. Häll smeten i smördegssformarna.
3. Dela varje fikon i fyra bitar och lägg en i varje form.
4. Ringla över lite honung och grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
5. dekorera med bladpersilja innan servering.

Vörtbrödssnittar med julskinka och senapsskott
6 snittar
Ingredienser:
3 skivor vörtbröd
1 msk bordsmargarin
2,3 skivor julskinka
3 tsk grovkornig senap
6 ärtskott till garnering

Gör så här:
1. Skär bort kanterna på vörtbrödet och dela varje skiva i två delar och bred smör på snittarna.
2. Dela julskinkan i mindre bitar och fördela över snittarna.
3. Toppa med grov senap och ärtskott.

Julens frestelse
4-6 portioner
Ingredienser:
600 g skalad potatis
0,5 purjolök
smör, att steka i
1 burk anjovis+lite spad
1 msk finhackad dill
1 dl grädde
1 dl mjölk
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk kaviar
Ströbröd

Gör så här:
1. Smörj 6 ugnsfasta små portionsformar.
2. Strimla den skalade potatisen grovt. skölj och strimla purjon.
3. Stek purjon mjuk i lite smör i en stekpanna, ställ den åt sidan.
4. Vispa ihop grädde, mjölk, tomatpuré, ansjovisspad och kaviar. Då ansjovisspadet ger sälta behövs oftast inget mer salt tillsättas.
5. Varva dill, potatis, purjolök och ansjovis i formarna. Slå över gräddmjölken och strö över ströbröd. 
6. Lägg på en klick smör  och grädda i ugnen i 175 grader i ca 25- 30 min. 
7. Känn med en sticka om potatisen är mjuk - då är frestelsen klar.

Saffranskokostoppar med apelsin
ca 30 st
Ingredienser:
50 g smör
1,5 dl socker
200 g kokos
rivet skal av 1 apelsin
1 pkt saffran
1 sockerbit
100 g vit choklad

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa socker och ägg poröst.
3. Lägg saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och mal ihop det till ett fint pulver.
4. Riv skalet på apelsinen med hjälp av ett fint rivjärn.
5. Blanda ner det smälta smöret, kokos, apelsinskal (spar några flisor apelsinskal till garnering) och saffran i äggblandningen. Låt smeten svälla i ca 10 min.
6. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, grädda i ugnen i ca 12 minuter på 175 grader.
7. Medan topparna svalnar något, smält den vita chokladen över vattenbad.
8. Doppa toppen av kakan i vit choklad och garnera med en bit riven apelsinskal. 

Ni hittar lite fler tips på tilltugg från min blogg HÄR samt HÄR.

Tilltuggen i detta inlägg har jag hittat inspiration till från bl.a. Aftonbladets Härligt hemma 
samt Expressens Äntligen Jul.
Är lite av helgens höjdpunkt att få köpa bilagorna till kvällstidningarna och sedan låta en 
översköljas med inspiration och härliga recept.

Har ni något fantastiskt gott tilltugg till glöggen som ni brukar servera, dela gärna med er till mig 
och de andra som läser bloggen.
Delat glädje är dubbel glädje =)

♥ KRaM aNNiCa ♥

4 kommentarer:

  1. Vad mysigt med glöggmingel, låter mumsigt alltihop :)
    Kram A-L

    SvaraRadera
  2. Jag älskar kokostoppar och med lite saffran låter de ju ännu godare. Måste testas!
    Slit inte ut dig på jobbet nu gumman!
    Kram Ingela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller hunnit testa.
      Kram

      Radera