söndag 16 december 2012

16 December 2012 - Julens kalla och varma drycker

Det finns så många smaker som hör julen till: kardemumma, kanel, kryddnejlikor, äpple, apelsin, 
lingon, och så många flera.
Här kommer lite tips på kalla och varma drycker med några av julens alla smaker.



Kaneldoftande apelsindryck
Ingredienser:
1 kg apelsiner
3 dl strösocker
1 msk citronsyra
4 dl vatten
1 st stjärnanis
3 st kanelstänger

Gör så här:
1. Riv skalet från apelsinerna (tvätta dem noga först) och koka upp skalet tillsammans med övriga ingredienser.
2. Låt småkoka tills sockret smält.
3.Ta bort kastrullen från spisen och pressa ner saften från alla apelsinerna, rör om.
4. Häll upp saften på vackra flaskor och dekorera dem med grankvistar, kanelstänger och vackra etiketter.


Klassisk rödvinsglögg
Ingredienser:
0,75 l rödvin
3 kanelstänger
8 hela kryddnejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
2 msk honung
Russin och skållad mandel till servering

Gör så här:
1. Häll vin och kryddor i en gryta.
2. Värm försiktigt utan att koka.
3. Rör i honungen och rör tills den löst upp sig helt.
4. Låt glöggen stå i rumstemperatur över natten för att dra åt sig kryddorna.
5. Sila bort kryddorna och häll upp i en vacker flaska.
6. Servera med russin och mandel.

Äggtoddy
4 personer
Ingredienser:
4 st äggulor
3 msk råsocker
1 dl vitt torrt vin
6-8 cl Drambuie
1 tsk kakao
1 nypa salt

Gör så här:
1. Vispa äggulor, socker, kakao, vin och salt till ett tjockt skum i ett varmt vattenbad.
2. Tillsätt Drambuie och fördela i fyra glas.
3. Pudra lite kakao över drycken.

Varm kardemummachoklad
Ingredienser:
5 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 msk kakao
1,5 msk strösocker
1,5 tsk stötta kardemummakärnor
20 g choklad
Vispad grädde till servering

Gör så här:
1. Värm mjölk och grädde - den får inte koka.
2. Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills chokladen är smält.
3. Ställ chokladen i kylen över natten så den kan dra åt sig smaken av kryddorna ordentligt.
4. Värm cholkladen innan servering och toppa med lite vispad grädde.

Chokomarocko
Ingredienser:
1 dl stark chai te
2 dl mjölk
1 liten espresso
0,5-1 msk råsocker
riven mörk choklad till garnering

Gör så här:
1. Tillaga en kopp stark chai te.
2. Värm och skumma upp mjölken tillsammans med råsocker och chai te.
3. Brygg en espresso och häll den i en lite större kopp, häll försiktigt i den skummade mjölken och toppa med riven choklad.

Isad lingondricka
8 glas
Ingredienser:
0,5 citron
1 l lingondricka
1 dl råsocker
1 kanelstång
3 stjärnanis
5 kryddnejlikor
1 dl konjak
1 dl frysta lingon

Gör så här:
1. Skär citronen i klyftor. Blanda alla ingredienser utom de frysta lingonen i en kastrull.
2. Värm försiktigt utan att det kokar.
3. Häll i en vacker flaska och ställ kallt.
4. Servera tillsammans med is och frysta lingon.

Kryddig äppeldricka
8 glas
Ingredienser:
1 citron
1 äpple
1 l äppeljuice
1 dl calvados
0,5 dl råsocker
1 kanelstång

Gör så här:
1. Skala citronen i tunna remsor med en potatisskalare.
2. Kärna ur och tärna äpplet.
3. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
4. Värm försiktigt utan att det kokar.
5. Låt dra i 5 min innan den serveras.

Hoppas ni finner några drycker värda att testas.

♥ KRaM aNNiCa ♥

2 kommentarer:

  1. Åter igen en massa gott =) Ska absolut testa några av dem!
    Kram A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut du ska göra vännen!
      Kram

      Radera