lördag 15 december 2012

15 December 2012 - Julgodis del 2

Då var det dags för det andra inlägget om julgodis som är lätt att göra och vackert att titta på och givetvis supergott att äta =)

Pistagemandel
Ingredienser:
1,5 dl grädde
3/4 dl socker
1 vaniljstång
250 g mörk choklad 80 %, hackad
250 g mjölkchoklad 50 5, hackad
200 g smör
100 g pistagenötter, hackade
en nypa salt

Gör så här:
1. Lägg grädde, socker, den urskrapade vaniljen och en nypa salt i en kastrull och låt koka upp.
2. Tillsätt den hackade chokladen (både den mörka och mjölkchokladen) och låt smälta.
3. Medan blandningen svalnar, vispa smöret tills det skummar och rör sedan ner smöret lite i taget i chokladblandningen.
4. Klä en plåt eller liten fyrkantig skål med aluminiumfolie och häll chokladen i ett jämt lager, ca 1,5-2 cm tjockt.
5. Strö över hackade pistagenötter och ställ i kylen över natten.
6. Skär i rutor och sedan är det bara att smaska i sig det goda.

Snickersbollar
Ingredienser:
200 g ljus blockchoklad
1 burk Skippys jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
8 dl K-special
Gör så här:1. Smält allt utom blockchoklad och K-special i en kastrull
2. Rör ner K-special och låt sedan smeten svalna något.
3. Rulla smeten till bollar och lägg på bakplåtspapper.
4. Ställ i frysen i 2 timmar.
5. Smält blockchoklad och doppa bollarna i chokladen.
6. Lägg på bakplåtspapper eller i söta små formar.
7. Ställ kallt för att stelna. Förvaras i kyl eller frys

Mintchokladfudge
ca 20 st
Ingredienser:
2,5 dl grädde
4 dl socker
5 msk kakao
1 tsk pepparmintsarom
0,5 tsk salt
25 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Olja en avlång bakform, ca 10*30 cm.
2. Blanda grädde, socker, kakao, pepparmintsarom och salt i en tjockbottnad kastrull, rör så det blandas väl. Koka upp och låt koka kraftigt i ca 25 min. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten så det inte bränner fast.
3. Smeten är klar när temperaturen är 125 grader eller smeten kan formas till en kula.
4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör sedan kraftigt tills dess att smeten svalnat och tjocknat något.
5. Häll smeten i den smorda formen. Låt stelna.
6. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär den i bitar med en vass kniv. Förvaras i kylskåp.

Mintkyssar
20 st
Ingredienser:
6 dl socker
2 dl vatten
2 msk glykos
15 droppar pepparmintsolja
80 g mörk choklad

Gör så här:
1. Smält socker, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull, använd termometer så går det snabbare att komma upp i rätt temperatur som är 120 grader.
2. Tillsätt pepparmintsolja och häll sedan ut massan på ett bakplåtspapper, rör runt i massan så det kommer in luft i smeten, den ska bli grynig.
3. Värm sedan massan i vattenbad och klicka sedan upp dem på ett bakplåtspapper.
4. Smält choklad i vattenbad och klicka mitt ovanpå varje liten mintkyss på bakplåtspappret.
5. Låt stelna.

Tips! Lägg gärna några mintkyssar i ett cellofanpapper som du sätter ett vackert snöre på. Perfekt att ge bort till någon du tycker om ♥

Chokladtryffel med apelsin och flingsalt
36-40 st
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakao
1 dl kesella/kvarg
rivet skal av 1/2 apelsin
1 tsk flingsalt

Gör så här:
1. Koka upp grädde och smör i en kastrull, ta kastrullen från värmen.
2. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden och rör tills den smält.
3. Rör i kvarg och apelsinskal.
4. Häll chokladen i en aluminium form, ca 15*20 cm.
5. Strö flingsaltet över chokladen och låt den sedan stelna i kylen i minst 4 timmar.
6. Ta ur tryffeln ur formen och skär den i bitar med en vass kniv.
7. Förvara tryffeln i kylen.

Vit tryffel med äpple och kanel
ca 25 st
Ingredienser:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
300 g vit choklad
50 g smör
1,2 msk torkat finhackat äpple
0,5 tsk malen kanel
kokos

Gör så här:
1. Koka upp grädde och socker, blanda i choklad och smör och rör till en jämn smet.
2. Tillsätt äpple och kanel.
3. Låt stå i kylen i ett dygn.
4. Forma till små kulor och rulla dem i kokos.
5. Förvara dem i kylskåp.


Hoppas det smakar!

♥ KRaM aNNiCa ♥

4 kommentarer:

  1. Åh va mumsigt!
    Jag är så sugen på att göra massa julgodis, men det blir ju inte på amma sätt när inte de stora är här. :(
    Hoppas du hade en trevlig kväll igår.
    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, förstår att det är så. Vi hade supertrevligt =)
      Kram

      Radera
  2. Hoppas du hinner börja baka julgodis snart om du ska hinna med allt :)
    Gott som sjutton verkar det vara.
    Kram Ingela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha blev inte alla sorterna heller =)
      Kram

      Radera