onsdag 12 december 2012

12 December 2012 - Julgodis del 1

Julgodisbuffé 2010

Att baka julgodis hör julen till, vissa år blir det mycket och vissa år lite mindre. 
Det beror alldeles på hur livet runt omkring ser ut. 
För det är viktigt för min del att man ska slippa känna stress när man står där och bakar. 
Vacker julmusik på hög volym och alla ingredienser framdukat, sedan är det bara att 
kavla upp ärmarna och köra.

Tänk på att planera vad du ska göra och köp hem rätt mängd ingredienser, är så snöpligt när 
man står där i godan ro och bakar och så är någonting slut.

JULBAK = JULMYS

Då kör vi:

Ischoklad
ca 70 stycken
Ingredienser:
400 g kvalitetschoklad, minst 70 %
100 g kokosfett

Gör så här:
1. Hacka chokladen fint.
2. Smält kokosfett  i ett vattenbad och tillsätt sedan chokladhacket. Rör blandningen slät.
3. Häll smeten i en kanna med smal pip och häll sedan försiktigt ner i formarna.
4. Ställ formarna kallt för att stelna.

Tips! Smaksätt hela eller delar av smeten med ex.

  • en msk nymalen kardemumma
  • pepparmyntsolja efter smak
  • 1 tsk apelsinskal
  • 1 tsk krossade kaffebönor
  • 1 msk kokosflingor


Minimarshmallows i mjölkchoklad
Ingredienser:
50 g mjölkchoklad
100 g minimarshmallows

Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Rör i minimarshmallows.
3. Placera massan på en bricka med bakplåtspapper.
4. Ställ kallt för att stelna och skär sedan i lagomt stora bitar.

Daim Rocks
Ingredienser:
200 g mjölkchoklad med daim
1,5 - 2 dl cornflakes, ta lite åt taget

Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Smula ner cornflakes lite åt gången tills du har en lagomt fast smet.
3. Klicka ut små högar på bakplåtspapper och ställ dem kallt för att stelna.
4. Ta fram dem ca 10 minuter innan de ska ätas.

Tips! Går utmärkt att frysas. 

Radiokaka
Ingredienser:
2 st ägg
1 dl socker
125 g kokosfett
50 g smör
200 g mörk choklad
ca 1/3 pkt mariekex

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Smält kokosfett och smör i ett vattenbad.
3. Tag kastrullen från plattan, bryt ner chokladen i småbitar och rör tills den smält helt.
4. Rör ner chokladsmeten i äggblandningen, rör till en jämn smet.
5. Klä en form, ca 10*16 cm, med bakplåtspapper.
6. Varva smet och mariekex ca 7 gånger, börja och sluta med chokladsmet.
7. Låt stå kallt i ca 7 h innan du skär den i bitar.

Twixkakor
ca 20 st
Ingredienser botten:
4 dl vetemjöl
0,5 dl socker
125 g rumstempererat smör

Ingredienser kola:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl ljus sirap

Ingredienser topping:
200 g mjölkchoklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser till botten och tryck ut degen i botten på en ugnsform, ca 20*30 cm.
3. Grädda i ca 20 min.
4. Rör ner alla ingredienser till kolasmeten i en stor kastrull och låt koka i ca 40-50 minuter på svag värme. Gör kultestet för att se när kolan är färdig.
5. Bred ut kolasmeten över botten och låt stå kallt så den kan stelna.
6. Smält chokladen över vattenbad och bred detta över kolafyllningen, ställ kakan kallt.
7. Så fort kakan är lagomt stel så kan du skära den i fina bitar.
8. Ta fram kakan ur kylen ca 20 min innan den ska serveras, annars finns det risk att gästernas tänder ryker =)

Hasselnötspraliner
ca 20 st
Ingredienser:
150 g mörk choklad
100 g nutella
20 st hasselnötter
20 folieformar

Gör så här:
1. Smält hälften av chokladen över ett vattenbad och pensla insidan av folieformarna. 
2. Ställ dem i kylen i ca 5 min så chokladen stelnar och pensla sedan ytterligare ett lager som även det ska stelna i kylen.
3. Fyll formarna till hälften genom att spritsa nutella i dem.
4. Smält sedan resten av chokladen över ett vattenbad och häll över nutellan så den täcks helt. 
5. Sätt en hasselnöt i varje form, ställ kallt så det stelnar.
6. Pillra försiktigt bort folieformen.



Mandelnougat med havssalt
Ingredienser:
1,5 dl sötmandel
250 g nougat
150 g mörk choklad
0,5 tsk malen kanel
50 g mjölkchoklad
flingsalt

Gör så här:
1. Rosta sötmandlarna i en torr stekpanna tills den har fått färg.
2. Dela nougaten och chokladen i mindre bitar, smält dem sedan över vattenbad. 
3. Rör ner mandel och kanel i chokladblandningen.
4. Klä insidan av en form, ca 15*20 cm, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen och ställ den sedan kallt i minst en timme.
5. Skär nougaten i bitar och lägg dem på ett fat.
6. Smält mjölkchokladen över vattenbad och spritsa den över mandelnougaten.
7. Smula lite flingsalt över varje bit, låt stelna.
8. Förvaras svalt men helst inte kallt.

Tips! Du kan använda dig av en dessertgaffel som du doppar i den smälta chokladen och som du sedan drar med snabba rörelser över mandelnougaten, kallas att rippla. 



Har hittat så sjukt många härliga recept på julgodis i år, så det kommer ännu ett inlägg någon 
annan dag med just detta tema.


Alla mina tidigare recept gällande julgodis finner ni HÄR.
Kika gärna in hos Bakverk och fikastunder samt hos Jennys matblogg, där hittar du en 
del av recepten ovan samt mycket mycket mer.
Flera av bilderna ovan är lånad från dessa två bloggar och sedan redigerade av mig.

Lycka till med julgodiset!

♥ KRaM aNNiCa ♥

4 kommentarer:

  1. Låter underbart gott, men hur i hela fridens namn hinner du med att göra så här långa fina inlägg så här tidigt på morgonen? Du sover väl om nätterna?
    Kram A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha A-L, de funderade på jobbet också. Det är väldigt enkelt, jag förbereder flera dagar före och sedan finjusterar jag lite dagen eller dagarna innan och så schemalägger jag helt enkelt inlägget. Annars skulle jag aldrig hinna =)
      Sömnen är det lite si och så med, men inte på grund av bloggen =)
      Kram ♥

      Radera
  2. Mmmmm.....jag är så dålig på godis, men jag gör marängchokladkyssar, det gör jag. Ditt godis ser oerhört gott ut! Man kanske skulle ta och sätta igång!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa att baka något av det vetja =)
      Marängchokladkyssar låter spännande, har du det receptet i din blogg tro?
      Kram Annica

      Radera