måndag 10 december 2012

10 December 2012 - Julbord till småfåglarna


Jag är uppvuxen med att mormor och morfar matade småfåglarna varje morgon, och om de försov sig så knackade helt enkelt fåglarna på fönsterbläcket tills maten låg i det lilla huset vid syrenbusken.

Själv har jag aldrig vågat mata fåglarna då vi har haft möss i förrådet flera vintrar, för maten lockar ju inte bara fåglar utan även de små mössen.
Mössen har vi motat ut genom att sätta in en elektronisk mockagrunk i förrådet som sänder ut ljud som mössen inte klarar av. 
Så kanske vi kan ge oss på att mata de små liven i år - fåglarna alltså...inte mössen =)

Tänk på det här:
En sträng vinter med kyla och mycket snö kan innebära döden för många småfåglar, speciellt i tätbebyggda områden där tillgång till bär och frön är minimal. 
Tänk på att det kan vara förbjudet att mata fåglar i vissa områden samt att om du börjar mata dem så måste du fortsätta lägga ut mat till långt in på vårkanten.

Till våren kan det också vara bra att bygga fågelholkar och sätta ut i träden i ditt närområde, så får de se de söta småfåglarna bosätta sig och få små duniga ungar.
Tips på hur du bygger en fågelholk kan du hitta HÄR.

Antingen köper du fågelmat på affären i form av olika fröblandningar och talgbollar eller så testar du att göra fågelmaten själv.
Tänk på när du matar fåglarna bör de ha buskar i närheten som de kan gömma sig i, men buskarna får inte vara så täta att katterna kan gömma sig där också. Tänk också på att maten måste hänga, om den ligger på maten kan fåglarna bli sjuka av sin egen spillning.
Tänk på att aldrig ge fåglarna salt fläsk, då kan de dö av uttorkning!

Vad äter fåglarna?
Fåglarna har lite olika favoriträtter, genom att titta på näbben kan man se vilken typ av foder den äter. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare näbbar är bra att knäcka hårda fröskal. Men de flesta äter lite av varje, det viktiga är att de får i sig energi i form av feta frön, ex. solros- och hampafrön.
 • Hampfrö: Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita
 • Solrosfrö: Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka
 • Havre, brödbitar: Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva
 • Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv
 • Bokollon: Bofink, bergfink, nötväcka
 • Ekollon: Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka
 • Hasselnötter: Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett
 • Osaltade jordnötter: De flesta mesar, nötväcka och siskor
 • Talg, ister, späck, kokosfett: Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes 
 • Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär: Olika trastar, sidensvans
Varför inte ge fåglarna en egen julgran?

Pynta en utegran i trädgården med röda äpplen (knyt stark tråd runt skaftet på äpplet så det hänger kvar), egengjord fågelmat i lerkrukor, talgbollar som du dekorerat med röda band samt två fina havrekärvar.

Fågelmat i lerkrukor, gör så här:
Köp en påse vildfågelfrön i affären, blanda ner lite russin och kex. Smält ett paket kokosfett i en kastrull och rör ner fröblandningen.
Använd vanliga små lerkrukor som du trär ett grovt snöre genom, knyt en stor knut så krukan hänger kvar. Krukan ska vara upp och ner så att den blir som en klocka. Tänk på att snöret ska vara långt åt båda håll, så att du både kan knyta fast det i trädet samt att fåglarna kan hålla fast sig i snöret när de äter.
Ställ krukan i en stor skål och fyll den med frömixen. Låt stelna i kylskåpet. Dekorera gärna med en röd rosett så får även småfåglarna lite julstämning =)
Du kan fylla diverse andra former också, som sockerkaksformar, muffinsformar och plastbyttor. Se bara till att lägga i ett snöre i smeten innan den stelnar.

Om hålet i krukan är stort kan det vara smart att sätta en stor knapp i snöret så att
krukan inte ramlar ner.
Julbord för småfåglarna 
Använd dig av resterna från julbaket och julbordet, såsom kokosfett, jordnötter (osaltade), linfrön, havregryn, kli, solrosfrön, mm. Smält kokosfettet och rör ner resten. Låt stelna något innan du rullar det till små bollar som du antingen fyller i nät eller tar en liten kokosnöt som du sågar mitt itu och fyller med blandningen. 

Lite vardagsglamour för småfåglarna
Om du tycker att småfåglarna förtjänar lite glamour i sin vardag kanske ett fågelbord från Eva Solo är något för dig. Finns både som hängande och stående. Vitt och elegant och massor av lyx.
Fast egentligen tror jag inte småfåglarna bryr sig och den extra lyxen =)

Hängande fågelbord Eva Solo finns att köpa hos Royal Design för 699 kr.
Hjälp nu de små fåglarna att överleva vintern och få dessutom ett tillfälle att studera dem på nära håll. För de är verkligen vackra med sina fina skarpa färger och duniga kropp så här års.

♥ KRaM aNNiCa ♥

6 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Klart småfåglarna ska ha jul också. Lite glamour kan de gärna också få, men precis som du skriver tror jag det kvittar för fåglarna.
  Vackra är de verkligen, är så rogivande och sitta och titta på dem när de äter sig tjocka och feta =)
  Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som är så fryssen brukar tänka på alla djur som lever ute för jämnan, herregud jag hade dött rätt så snabbt kan jag lova!
   Kram

   Radera
 2. Hej.
  Tror att jag skickade en kommentar nyss men vet inte om den kom fram.Jag håller på att lära mig det här med bloggande. Tusen tack för alla fina tips till fåglarna. Och din fråga om vita krukor, de kommer i webbutiken men jag mailar dig när ett par är färdiga.
  Kram Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda kommentarerna kom fram, blir så ibland för mig också. Vad snällt Ann, då väntar jag med spänning =)
   Kram Annica

   Radera
 3. Meeeen! Vart tog min kommentar vägen?
  Va gullig du är hjärtat!! Men hur gör jag nu då? :) Haha kopierar man bara liksom?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kom fram, fast i det andra inlägget =)
   Ja, du kopierar den bara =)
   Kram ♥

   Radera