söndag 28 oktober 2012

Aten - staden som har något för alla

Även om jag har en önskelista med resemål jag vill besöka är det sällan den som får styra var vi hamnar. Oftast är det priset i kombination med när det är mest lämpligt för oss att åka. Så var fallet även denna gång och det slutgiltiga valet föll på Aten. Vilket jag är enormt glad över i efterhand =)

Ett axplock över allt som finns att se och göra i Aten
Denna "lilla" reseskildring av Aten bygger enbart på de saker vi sett och gjort i staden under våra fyra dagar. Detta är givetvis endast en bråkdel av allt som finns att se och göra. Men vi hann helt enkelt inte med mer.
Ett långt inlägg blir det, så om du inte gillar att läsa mycket samt se många bilder bör du sluta här och nu =)

Att ta sig runt i Aten är hur lätt som helst, massor av billiga och lätta transportsätt.
Transportsätt
Ett enkelt och billigt sätt att ta sig från flygplatsen in till Aten är att ta tunnelbanan/pendeltåget, EUR 8 per person eller EUR 14 för två personer. Inom stadskärnan kostar den EUR 1.40 per person att åka och biljetten gäller i 1,5 timmar.
Hela staden är full med gula taxibilar för den som känner för att ta sig runt på ett lite dyrare sätt. Kolla att taxichauffören använder taxametern och fråga gärna innan ni åker hur mycket det kommer att kosta på ett ungefär.
Det finns nästan lika många bussar som taxibilar, vi provade aldrig att ta lokalbussarna men jag antar att de funkar bra.
Däremot köpte vi en tvådagarsbiljett på Sightseeingbussen, ett smidigt sätt att hoppa av och på vid de olika sevärdheterna. Bussen går var 30:e minut och vi betalade EUR 32 för två personer, då gällde biljetten både inom Aten och ut till Pireus.
Längs kusten går även en spårvagn för den som vill ta sig till stadens stränder och strandklubbar.
Naturligtvis så är det till fots man både ser och upplever mest, men om man vill förflytta sig snabbt en lång sträcka så kan alternativen ovan vara bra att använda sig av =)

Olympeion är Greklands största tempel och det tog över 700 år att bygga
Hadrianus port uppfördes som ett minnesmärke vid invigningen av Olympeion men var också en
gräns mellan den antika och den romerska staden.
Sevärdheter
Vi behövde inte gå många steg från hotellet för att nå den första sevärdheten, Olympeion. Det kolossala templet tillägnat den olympiske Zeus är det största i Grekland och det tog mer än 700 år att bygga. Idag finns endast 15 av de 104 massiva, 17 meter höga, korintiska kolonnerna kvar. Peisistratos började bygga temeplet på 500 talet f.Kr. men det var Hadrianus som slutförde det 131 e.Kr. Till invigningen av Olympeion lät Hadrianus uppföra en port/båge som en gräns mellan den antika och den romerska staden. Den nordvästra frisen har inskriptionen "Detta är Aten, Theseus gamla stad" och på andra sidan frisen står det "Detta är Hadrianus stad, inte Theseus".


Lykabettos är Atens högsta punktoch utsikten är magnifik.
Du tar dig till toppen till fots eller via en bergbana.
Agios Georgios-kapellet är beläget högst upp på toppen.
En bergbana som avgår från hörnet vid Aristippou/Ploutarhou (ta tunnelbanan till Evangelismos) tar dig upp till fantastiska vyer från toppen av Lykabettos, 277 meter över havet. Ur ett hav av bostadshus reser sig dramatiskt de pinje- och cypressklädda kullarna, Atens högsta punkt. Längst uppe på toppen ligger det vita Agios Georgios-kapellet, byggt på 1800-talet. Utsikten är verkligen magnifik och man imponeras av hur stort Aten är, det ligger verkligen hus överallt åt vilket håll man än tittar. Och denna enorma husmassa omringas av Eginabukten (Egeiska havet) samt bergen Pateras i väster, Parnes i norr, Pentelikon i nordväst samt Hymettos i öst.

Akropolis och Parthenon är det som man mest förknippar med Aten.
Hela Akropolis området ligger vackert uppe på en kulle.
Akropolis betyder staden på höjden och den har varit bebodd sedan minst 6 000 talet f.Kr.
Den största symbolen för det antika Greklands makt - magnifika Parthenon - reser sig spektakulärt över Aten. Templet är byggt högst upp på Akropolis ("staden på höjden"). Platsen har varit bebyggd sedan 6 000 talet f.Kr. Templet blev färdigt 433 f.Kr. och byggdes som en hyllning till Athena för hennes skydd av staden Aten och Grekland under persiska krigen. På Akropolis området finner du också bl.a. Erekteion och Dionysosteatern.

Ännu en av stadens kullar, Filopappos kullen där Filopapposmonumentet är beläget.
På gångavstånd från Akropolis ligger Filopapposkullen, från toppen där Filopapposmonumentet byggdes 114 e.Kr. har du en utmärkt utsikt över Akropolis.

Panathenaiko-stadion stod klar 1896 och höll det första moderna olympiska spelen.
Gången från omklädningsrummen till arenan är delvis från den gamla stadion som stod klar på 300 talet f.Kr.
Det första moderna olympiska spelen hölls 1896 i Aten på Panathenaiko-stadion. Stadion är belägen på den plats där den ursprungliga stadion byggdes på 300-talet f. Kr  för panatenska idrottstävlingar. Senare höll romarna sina gladiator tävlingar här. Delar av den "nya" stadion är restaurerad från den gamla stadion, såsom gångarna från vilka gladiatorerna sprang genom ut till stadion. Häftig känsla att promenera här och tänka att här sprang de rakt ut till publikens jubel och massor av vilda djur. Det handlade om att döda eller att dödas!
När Aten var värd för de olympiska spelen 2004 fick panathenaiko-stadion hålla i bågskyttetävlingarna samt vara målgång för maratonlöparna.

Utanför Parlamentet finns Den okände soldatens grav, den vaktas dygnet runt av två st Evzones.
En gång i timmen sker ett vaktbyte som är rätt så lustigt att studera.
Varje heltimme sker ett vaktbyte då evzones (vakter) i traditionell uniform med korta kiltar och runda tofsar och lustiga skor marscherar upp mot Greklands parlament vid Syntagma torget. De utför en lite procedur bestående av höga knälyft och armviftningar, som en rituell dans i slowmotion. Resten av tiden står de vid en varsin kur och vaktar Den okände soldatens grav.
Vid parlamentet sker ofta protest marscher och möten varvid polisen får spärra av stora områden.

Monastirakitorget med dess omgivningar är vår favorit i Aten.
Här finns allt - folket, maten, shopping, sedvärdheter och loppmarknad
När du kommer ut från Monastirakistationen träffas du av Atens totala kaos och charm, grus och antik prakt. Akropolis tornar upp sig i bakgrunden och Souvlakidoften ligger som en dimma över hela torget. Fruktstånd och folk i massor och ingången till Atens loppmarknad. Här kan du finna allt från sällsynta vinylskivor, militärkängor, gamla böcker och antikviteter.
Monastriakitorget med dess omgivningar blev snabbt vår favoritplats i Aten, hit återvände vi en till två gånger om dagen för att insupa atmosfären och god mat.Pireus är hamnstaden som numer sitter ihop med Aten.
Här är underbart att bara strosa runt och se alla vackra båtar.
Eller varför inte lägga sig på stranden för lite sol och bad om tiden räcker till.
Att göra
Pireus är hamnstaden som med åren sammanfogats med Aten. Härifrån går färjor till Greklands semesteröar. Även om Pireus nästan saknar sevärdheter så är hamnen och den långa strandpromenaden med alla sin små travernor en sevärdhet i sig. Hamnen är fylld med allt från stora färjor till stora och små lyxyachter och fiskebåtar. Sandstranden sträcker också ut sig och vid solsken kan det vara värt att lägga sig ner och ta ett dopp.

Även fast hösten varit lång och varm i Aten så var det mycket grönska kvar ännu.
Att bara strosa runt i staden utan mål är en upplevelse i sig. I Aten så trängs de gamla byggnaderna med de nya, så vart man än går eller vänder sig så finns det någonting vackert att titta på. På många ställen består delar av trottoaren av en glasskiva så man kan se de gamla fornlämningarna under sig. Likaså i tunnelbanorna, där delar av väggarna är inglasade och bakom glaset finns delar av byggnader.
Dessutom är Aten en väldigt grön och blommande stad, som trots en lång och varm höst visade massor av vackra blommor och grönskande träd.
Viktigt att ha fotriktiga skor då större delen av staden består av kullersten eller andra typer av stenbelagda gångar. No high heels!


Jag är en kräsen människa, men i Grekland kändes det som om jag hade hittat hem.
Massor av god mat och efterrätter och drycker =)
Man behöver inte gå hungrig i Aten, för det kryllar av travernor och restauranger. Gillar du souvlaki har du hamnat i himmelriket, för här ligger doften av souvlaki som en dimma över delar av staden. En souvlaki i pitabröd kan du få för under 15 kronor, och de är underbart goda!

Gata upp och gata ner med souvenirer och antikviteter.
Även om du inte är ute efter att shoppa så är det en fröjd för ögat att strosa runt och titta på allt det vackra.
Är du sugen på shopping så behöver du inte gå många meter i Aten, här ligger butikerna granne med varandra på varenda liten gatstump som går att uppdaga. En fröjd för ögat att bara gå runt och titta på allt som är till salu. Vill du köpa billiga souvenirer bör du inte köpa dem precis vid sevärdheterna då de har de högsta priserna. Vid Monastirakitorget fylls gatorna och stånden med antikviteter och annat skoj varje dag.Är du sportintresserad så har Aten även något för dig, ex fotboll och basket. Vi valde att gå på en fotbollsmatch på Olympiastadion. En upplevelse i sig att höra Panathenaikos supporter klubb trumma och sjunga sig genom matchen. Matchen Panathinaikos - Aris Thessaloniki slutade 1-1 och jag har sällan skådat en sådan ful match. Läkaren sprang skytteltrafik in och ut från planen och den lilla golfbilen med båren var inne på plan och hämtade folk stup i kvarten. Av supportrarnas arga rop att döma var domaren inte speciellt bra, och det kan jag nog hålla  med om. Trodde ett tag att de skulle behöva poliseskort ut från planen.
Panathinaikos är Greklands mest framgångsrika klubb när det kommer till det europeiska cupspelet. Sett till flest ligatitlar så är det Olympiakos som leder, de har vunnit 12 av de senaste ligatitlarna.

Ja, det var våra fyra dagar i Aten det. En stad som jag gärna besöker igen och igen. En fantastiskt vacker och vänlig stad. Lätt att ta sig fram samt att få hjälp. Vänligt folk som mer än gärna hjälper och tar hand om stadens turister.

Har du inte varit där - ÅK GENAST DIT!

♥ KRaM aNNiCa ♥

8 kommentarer:

 1. Men vilka härliga bilder! Saknar bara dig på bilderna, var du inte med på resan haha. Förstår att ni vill tillbaka :)
  Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej jag var inte där =)
   Någon måste ju hålla i kameran också, och jag är alltid frivillig fotograf. Men det finns ju ett och annat jag fastnade på också, kanske bjuder på något framöver =)
   Kram

   Radera
 2. Underbart inlägg, nu vill jag åka till Aten. Riktiga lustigkurrar de där vakterna :). Och precis som Anna-Lena så saknar jag bilder på dig.
  Kram Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad jobbiga ni är!!! Jag tyker inte om att vara med på kort =(
   Kram

   Radera
 3. Vilket härligt reportage! Jag skummade bara igenom det nu och tittade på bilderna, men jag tar en sväng in här till kvällen också!
  Agnetakram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev som sagt var lite långt. Men det är svårt att skriva en kort berättelse om en fantastisk stad =)
   Kram

   Radera
 4. Vilka härliga bilder och vilket fantastiskt reportage, jag är helt såld på Aten nu. Du borde ju jobba med att resa runt och skriva reseberättelser!
  Kram Majken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Majken <3. Det vore ju inget dåligt drömjobb, tänk att få ha sitt intresse som jobb...underbart =)
   Kram

   Radera