söndag 23 september 2012

Per Morbergs kåldolmar

Nästa vecka kommer att bli en riktig husmorsvecka. 
Det började med att min moster ringde och frågade om jag ville ha lingon.
Jag har aldrig i hela mitt liv tillagat något av lingon, men nu är det dags.
Med mormors recept på lingonsylt ska jag alltså tillaga min första lingonsylt =)

han tillagade Kåldolmar.
Hur gott är inte det?
När åt jag det sist egentligen?
Har aldrig tillagat det heller.
Och till kåldolmar behövs ju lingonsylt.

Så nu är det dags att kasta sig ut i okänt vatten och tillaga äkta svensk husmanskost =)

Wish me luck!

♥ KRaM aNNiCa ♥

Ingredienser till 4 portioner:
1 st vitkålshuvud
200 g nötfärs
200 g fläskfärs
0,5 dl grötris
1 dl grädde
1 dl mjöl
2 st ägg
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
Knivsudd kryddpeppar
2 msk smör
2 msk sirap

Gör så här:

1. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
3. Se till att få 8-10 blad.
4. Koka riset och låt det svalna.
5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
8. Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.


Bild och recept är lånad från recept.nu


8 kommentarer:

  1. Det låter jättegott. Tror du blir en jättebra husmor :)
    Kram À-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja man kan ju hoppas iaf =)
      Kram

      Radera
  2. Det låter verkligen jättegott vännen. Lycka till med matlagning och syltande!
    Kram Ingela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pinglan, jag ska göra mitt bästa!
      Kram

      Radera
  3. Men du, kåldolmar är hur gott som helst! Det får kanske bli mat här i veckan också :) Lycka till med lingonsylt. Så gott kommer det att bli. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas verkligen det blir gott. Ska testa att laga den i morgon (lördag), har inte hunnit tidigare i veckan.
      Kram

      Radera
  4. Om du visste vad jag längtar efter kåldolmar med lingonsylt. Det är sån där höstmat som bara måste till och det här receptet måste jag prova! Tala om att vi har sötsura smaker i vårt land också! För visst är väl lingon det!
    Agneta kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lingon är ju inget gott bär att äta som det är, men i sylt blir det helt ok.
      Jag längtar efter kålsoppa, det är höst- och vintermat för mig =)
      Kram

      Radera