tisdag 21 februari 2012

Semmeldagen ♥

Bild och recept lånad från Leila.se
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Hade stora planer att baka helt egna semlor på semmeldagen i år, brukar ju fuska och köpa färdiga bullar annars. Men det kom en handoperation emellan,  så nu lär det nog bli helt och hållet färdigköpta semlor i detta hus. Men det är ju inte hela världen, jag får ta det nästa år. 

Hade spanat in Leilas recept på semlor, hoppas det kommer någon annnan til nytta ist =)

18 SEMLOR

Leilas semlor

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. 

Hemgjord mandelmassa

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

♥ KRaM aNNiCa ♥

6 kommentarer:

  1. Låter hur mumsigt som helst, men jag går på din linje (fast jag har ingen nyopererad hand att skylla på, bara lathet haha) och köper semlor idag. Krya på dig!
    Kram Linn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Linn!
      Det är helt ok att vara lat ibland =)
      Hoppas du får tag på goda samlor nu!
      Kram Annica

      Radera
  2. Mmm jag har redan hunnit äta två stycken semlor idag :)
    Kram Ingela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lugn nu bruden innan du rullar fram =)
      Kram Annica

      Radera
  3. Mums, älskar semlor ♥. Svårt att hitta dem i Paris tyvärr, men det finns väl kvar när jag kommer hem =).
    Kram A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha dåligt val av dag för att resa till Paris med andra ord =). Du får äta en massa macarons ist.
      Kram Annica

      Radera