tisdag 21 februari 2012

Ganglion

Har fått några frågor gällade min operation, vad det är jag har opererat och hur länge jag kommer att vara sjukskriven. Så här kommer lite svar.

Knölen som jag opererade bort på min högra handled i måndags var tydligen en ganglion (se info nedan) och operationen gick till precis som det beskrivs nedan. En rätt så otäck känsla att ha armen helt tömd på blod genom avstasnin. En skum känsla av att det inte längre är min egen arm som ligger där och ändå känner man att de tar på den. Ansträngde mig verkligen att känna vad de gjorde med min arm på andra sidan skynket, för man har ju fortfarande känseln kvar men känner ingen smärta. Kände hur läkaren klämde och donade, och plötsligt var det klart (tog nog inte mer än 15 min). Men oj vad det var jobbigt när de släppte på blodflödet igen, obeskrivlig hetta och en miljoners pissmyrsbett på samma gång.

Bandaget och stygnen ska sitta i 14 dagar och sedan tar distriktssköterskan bort dem. Då jag inte har några tunga lyft på mitt arbete räcker det med den vecka som alla har rätt att vara hemma utan att vara sjukskriven, men min plan är att vara tillbaka på jobbet redan på torsdag. Får se hur det funkar, för jag kan inte använda handen till speciellt mycket ännu, smärtar enormt direkt man lägger på någon belastning eller vrider handen.

Vad är ett ganglion?
Ett ganglion är en rundad utbuktning i anslutning till en led eller en sena. Gangliet är som en liten ballong fylld med ledvätska.Utbuktningen utgörs av en bråckbildning på ledkapseln eller glidytehinnan runt en sena. Gangliet kan vara mjukt eller hårt beroende på hur fyllt det är med ledvätska. Ibland kan ett ganglion förorsaka lokal ömhet. Ganglion på ovansidan av fingret över den yttersta leden kallas även för mukös cysta.

Vad är orsaken?
Leder och senor "smörjs" av en speciell gelatinös vätska (ledvätska) inuti ledkapseln eller senskidan. Ibland ökar produktionen av ledvätska i en led eller inuti en senskida. Detta kan vara förorsakat av förändringar i leden (arthros), inflammation, (arthrit), skada, överbelastning eller annan orsak. P.g.a det ökade trycket i leden, eller senskidan så läcker ledvätskan ut genom kapseln eller senskidan och det bildas en liten blåsa – bråcksäck fylld med ledvätska. Då ledvätskan innehåller speciella äggviteämnen som gör att den är trögflytande kan kroppen inte suga upp ledvätskan som läckt ut, utan endast vattnet i ledvätskan och detta medför att ledvätskan blir än mer trögflytande - nästan som gelé. Ganglier kan sitta i höjd med handleden på handryggen,i höjd med handleden i handflatan, i handflatan över böjsenorna till fingrar och tumme eller över den yttersta leden på handens ovansida.

Vilka drabbas?
Alla kan drabbas. Ganglier på handryggen är vanligast hos för övrigt friska yngre kvinnor (ofta idrottsligt aktiva). Mukösa cystor på fingrarna är vanligare hos äldre patienter med arthros i smålederna.

Vad kan patienten göra?
Avvakta, ganglion är ingenting farlig, ibland försvinner det av sig självt. Åkomman kan ibland framkallas av tillfällig överansträngning. I dessa fall kan det löna sig med vila varvid gangliet kan försvinna spontant. Undvik att sticka hål på gangliet med nål eller dylikt då detta kan leda till fula infektioner.

Vad kan sjukgymnasten eller arbetsterapeuten göra?
Ofta kan ett avlastande stöd vara till hjälp och gangliet kan försvinna spontant.

Vad kan en specialist göra?
Om konservativ behandling inte fått gangliet att försvinna rekommenderas kirurgi. Ingreppet sker oftast i lokalbedövning och i blodtomt fält, vilket innebär att man lindar armen och pressar upp blodet mot överarmen och därefter pumpar upp en blodtrycksmanschett på överarmen som stasar av blodflödet under ingreppet. Blodtrycksmanschetten kan upplevas som besvärande, men ingreppet tar som regel endast ca 30 minuter. Man löser gangliet från kringliggande vävnad och lyfter bort det medtagande den tunna förbindelsegången mellan gangliet och leden. Operationen sker i s.k. dagkirurgi. Om det rör sig om ett handleds-ganglion får man ibland en av gipsskena över handleden under några veckor efter operationen för att avlasta leden. Stygnen kan tas efter ca 2 veckor. Dagarna efter ingreppet bör man hålla handen i högläge för att minska risken för svullnad. Sjukskrivning 1-6 veckor beroende på arbete och typ av ganglion. Vilken aha känsla jag fick när jag läste texten och såg bilden, min knöl satt visserligen på sidan och var snäppet mindre. Jag har aldrig sett en sån knöl på någon eller hört talas om det innan jag fick min knöl. Men nån gång ska ju vara den första och nu är det borta för alltid =)

Text och bild lånad från Akademiska sjukhuset
♥ KRaM aNNiCa ♥ 


10 kommentarer:

 1. Usch vad otäckt att de stryper blodflödet sådär hua =(.
  Hoppas du blir av med smärtan snart!
  Kram A-L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en ny upplevelse vill jag lova. Hoppas jag slipper det fler gånger =)
   Kram Annica

   Radera
 2. Det lät inte skönt, jag hade nog föredragit att vara nedsövd. Lycka till med läkningen!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var inte skönt. Men det är skönt att slippa narkos, för jag kunde kliva direkt från operationsbordet ut i fikarummet. Där fick jag kaffe och en macka samtidigt som de skrev ut mig. Tog allt som allt 2 timmar på sjukhuset, med narkos hade det blivit massor av timmar till innan man får åka hem.
   Tack så mycket Eva!
   Kram Annica

   Radera
 3. Gjorde knölen ont när du hade den? Jag har heller aldrig sett något liknande. Hoppas verkligen du blir bra i handen snart!
  Kram Bea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket BEa, det hoppas jag också =).
   Nej, knölen gjorde inte ont i sig själv, däremot var den i vägen och jag stötte i den och fastnade i trånga ställen eller trånga ärmar på kläder och då gjorde det ruskigt ont. Därför var det skönt att bli av med den så jag kan börja använda handen normalt igen utan att behöva tänka mig för när jag städar eller klär på mig.
   Kram Annica

   Radera
 4. Hej! Hur länge tid det innan du fick operation?
  Jag har gått sen Januari med värk i vänster handled och ingen har vetat vad det är, blivit skickad till röntgen, ortopeden och reumatologen, till slut fick jag även en ultraljudsundersökning IDAG där läkaren som utförde detta berättade för mig att jag har en cysta på 2cm i handleden.
  Jag lider mycket av den här, jag har nedsatt kraft 40 i VÄ jämfört 260 HÖ hand, har konstant vilovärk, kan knappt röra handen i flexion och kan inte greppa om något för tyngt utan och tappa det.
  Så denna cysta är ganglion vad jag förstått, det syns inte ens på min handled så den sitter mitt i. Jag vill bli av med den så fort som möjligt. Min undran är väl om det är svårt och få operation för detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det låter som du har det rätt så jobbigt med din ganglion =(
   Jag visade min knöl för min läkare och eftersom han var osäker på hur cystan satt så skickade han en remiss till ortopedläkaren på samma hälsocentral, fick nog vänta 1,5 månad. Ortopedläkaren skickade sedan en remiss till handspecialisten på ortopedkliniken i Gävle, kanske tog runt 2-3 veckor innan jag fick komma dit. Han tittade cirka 20 sekunder på min hand och skrev sedan en remiss till dagkirurgen och den tiden fick jag också inom 2-3 veckor.
   Jag tycker det har gått hyfsat snabbt att få alla dessa läkartider, synd bara att det är så många som ska vara inblandade.
   Operationen gick snabbt och smidigt, men tyvärr har jag åkt på komplikationer med att ett stygn krypit in i huden och nu krypit ut halvvägs. Det har vuxit fast i huden så vi får inte loss det. Nu måste jag till Hälsocentralen (idag eg, men jag har skjutit upp det till nästa vecka då jag måste ha en frisk hand i helgen) och skära upp för att få loss stygnet =(
   Hoppas du får hjälp med din ganglion, för det är inte kul att gå omkring och ha ont och dessutom dålig rörlighet!
   Kram Annica

   Radera
  2. Tack för svaret :)!!

   Radera
  3. Det var så lite så, alltid kul om jag kan hjälpa dig lite på traven.
   Jag har tyvärr fått snitta upp min hand igen (inte pga av ganglionet utan pga stygnet som blev kvar), så nu hoppas jag att det äntligen ska få läka ihop och bli bra.
   Kram Annica

   Radera

Chocolate Chip Cookies i långpanna - mindre mängd socker

Att baka i långpanna är det absolut smidigaste du kan göra, det krävs en minimal insats och du får massor av goda bakverk färdiga i ett nafs...