onsdag 29 februari 2012

Chokladcheesecake

Förhoppningsvis ska vi starta upp en fredagsfika lista på jobbet, har inte haft någon sådan sedan i mitten av december. Funderade på vad jag kanske kan baka för gott då, och hittade detta recept hos Mia Öhrn.  Låter bara såååå gott =)

En underbart krämig cheesecake med ett knaprigt hölje och krämigt inre. Kakan går att göra i god tid och frysa in, men det funkar även bra att förvara den väl inplastad i kylen i 4-5 dagar innan festen.

1 tårta, cirka 12 bitar

Botten
250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör

Fyllning
400 g cream cheese (Philadelphia eller liknande färskost)
1 burk crème fraiche, 34 % fett
½ dl starkt, ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
3/4 dl strösocker
Eventuellt 250 g färska hallon till dekor

Gör så här
1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant.
2. Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Rör cream cheese och crème fraiche smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
4. Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.
5. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen. 
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, men stelnar i kylen. Låt svalna och sedan stå inplastad i kylen. Vill du frysa in tårtan låter du den först stelna i kylen över natten. Lossa därefter formen, plasta in kakan och ställ den i frysen.
7. Dekorera eventuellt tårtan med ett generöst lager hallon.

Bild och recept lånad från Mia Öhrn

♥ KRaM aNNiCa ♥



8 kommentarer:

  1. Låter galet gott, den måste jag testa i helgen. Får hem några goda vänner på besök =)
    Kram A-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berätta gärna hur det blev, för jag har inte hunnit testa den ännu. Är i valet och kvalet om jag ska baka den i helgen, familjen gillar inte Cheese cake, så jag vet inte vem jag ska bjuda den på. Svårt att locka hit besökare med influensa i huset =(
      Kram Annica

      Radera
  2. Jag har alltid trott att jag inte tyckte om Cheesecake tills jag provsmakade förra året och upptäckte att det var jättegott =)
    Den här verkar ju ännu smarrigare med krämig choklad.
    Kram Majken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var samma sak för mig, var väldigt bestämd på att jag inte tyckte om Cheese Cake tills jag fick det (utan att veta om vad det var) på min brors 40-års fest. Det var bland det godaste jag ätit, så nu är jag fast =)
      Kram Annica

      Radera
  3. Ser så god ut att jag inte törs baka den :)
    Kram Greta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, kanske lika bra att låta bli för risken är att man trycker i sig hela själv =)
      Kram Annica

      Radera
  4. Får främmande nu i helgen, denna bara måste jag bjuda på!
    Ha en riktigt trevlig helg nu.
    Kram Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt med lite främmande. Hoppas den blir riktigt god så besökarna blir nöjda =)
      Berätta gärna hur god den är så jag vet om jag ska baka den eller inte.
      Trevlig helg på dig med!
      Kram Annica

      Radera