lördag 28 januari 2012

Mandelpotatispuré med mandelstekt torsk, äpple och brynt smör

Bara maken kommer hem från jobbet så jag får tillgång till bilen så blir det en tripp till Coop för att handla ingredienser till kvällens middag. Var jätte längesedan jag åt fisk så nu är det dags. Hittade detta recept i senaste Coop Mersmak tidningen och det låter hur gott som helst om man bortser från varma äpplen som inte alls går hem hos mig.

Mandelpotatispuré med mandelstekt torsk, äpple och brynt smör


Ingredienser:
1 kg skalad mandelpotatis
Klöver 100 g smör
3 dl gräddmjölk (50 % grädde 50% mjölk)
1 tsk salt
Klöver 0,5 tsk peppar

Torsk:
600 g torskrygg (alt torskfilé)
5 dl vatten
Klöver 1 citron, rivet skal
0,5 dl salt
Klöver 1 ägg
Klöver 0,5 dl mandelmjöl eller malen mandel
Klöver 0,5 dl bröd eller ströbröd
Klöver 2 msk klarat smör till stekning

Äpple:
Klöver 2 klyftade äpple t ex Gravensteiner
Klöver 1 tunt skivad gul lök
Klöver 2 msk äppelcidervinäger
Klöver 50 g brynt smör
0,25 salt
Klöver 0,5 msk grovhackad bladpersilja
Klöver  = finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här:

Sjud potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Passera eller pressa potatisen, blanda med smör under kraftig vispning. Rör i varm gräddmjölk till rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Dela torsken i 4 bitar. Blanda vatten, citronskal och salt. Lägg i fisken och rimma i 15 minuter. Ta upp och torka av den.

Pensla fisken med uppvispat ägg. Doppa den sedan i mandelmjöl blandat med rivet bröd.

Bryn fisken på båda sidor. Lägg den i en ugnsfast form. Stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 45–48 grader, 5–10 minuter.

Stek äppelklyftorna hastigt i stekpanna. Ta upp och stek löken. Tillsätt äppelcidervinäger och brynt smör. Blanda ner äppelklyftorna och smaka av med salt. Servera fisken med syrade äpplen,lök, sky och puré. Toppa med grovhackad bladpersilja.

Bild och recept lånad från coop.se
♥ KRaM aNNiCa ♥ 

4 kommentarer:

  1. Det låter smarrigt, ska nog jag testa att göra också :)
    Kram Ingela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det snälla Ingela, och tala om för mig hur det blev. För i vanlig ordning har jag inte kommit till skott och köpa ingredienserna =(
      Kram Annica

      Radera
  2. Låter jättegott, jag älskar fisk =)
    Kram Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott Veronica och sedan sägs det ju att man blir smart av det också =)
      Kram Annica

      Radera