måndag 9 januari 2012

Hallen uppe före och efter rust

Under våren 2011 smygstartade vi rusten av hallen på ovanvåningen. Hallen är väl eg mer av ett allrum och räknas som ett halvt rum i alla papper, vi bor med andra ord i 5,5 rok. En del har satt upp en extra vägg och därmed gjort ett litet rum till, men då vi alla har varsinna sovrum är det perfekt att ha detta extra allrum. Vi har köpt en bäddsoffa och ställt där som använts flitigt när vi har besökare som stannar över natten. Perfekt också att bäddsoffan rymmer alla täcken och kuddar i förvaringen som finns under schäslongdelen.

Detta rum var verkligen i akut behov av rust, tapeterna var solkiga och fläckiga, golven likaså. Så det var totalrust som gällde. Taket, nästan 30 kvm stort fick sig en rejäl make-over. Upp åkte panel som vi målat vit samt 12 spottar för att få lite härligt ljus vid behov. På väggarna hamnade ett lager Easy Cover och sedan blev det vita tapeter på alla väggar utom två. Väggen bakom soffan fick en härlig färsprakande tapet, Nature Tropical Don Oasis grön-röd (Artikelnr: 24550690470, K-Rauta 279 kr/rulle). 

Den lilla väggstump man ser när man tittar upp för trappen hade vi helt andra planer för, där satte vi råspont som vi lackat en gång med Flügger Panellack där vi brytit ner svart pigment. Jag gillar det råa träet, så det är viktigt att det är ruffig yta på råsponten samt att de vackra ådrorna syns genom färgen. 


På golvet lade vi ett svart laminatgolv från Pergo (Pergo Black Oak, 72016-0856) som är ljuddämpande...jösses vilken skillnad det blev. Både snyggt och så tyst, tidigare har man trott att det kommit en skenande elefanthjord när det bara var en liten 11-åring som trippade fram.  


Sedan tidigare hade vi ett vitrinskåp samt en köpmannadisk i furu, de fick några lager vit färg och passar nu utmärkt på sina tidigare platser. De gick från att vara gammal och trist till att bli fräscha och moderna i ett litet nafs. Till TV-bämk köpte vi en vit Malmbyrå från IKEA, inte världens bästa val har jag upptäckt. Tanken var att den skulle rymma alla våra DVD och CD som vi ville behålla, men lådorna är för veka för det och nu är tyvärr alla lådorna trasiga. 


En vit steghylla köpte vi för att kunna placera ut lite prydnadssaker som vi ville ha kvar framme, bla kyrkan som min älskade morfar gjort samt lite souvenirer från Thailand, Bali och Kina. De två vita fåglarna i fönstret var tidigare brunbetsade, även dessa har min morfar gjort, och med lite vitfärg blev de hur snygga som helst. 


Tavlan som ni ser i kollaget är jag jättenöjd med, det är ett grafiskt tryck som jag beställt från Eva Bolin, Bolin Design


Rusten fortsatte i krypfart över sommaren och hösten 2011 och i ärlighetens namn är vi inte riktigt klara. Men då denna rust eg inte fanns med i vår budget, den var vikt för badrum och tvättstuga som fick sig en totalrenovering 2011, så har vi fixat lite då och då. Är ju inte så jättemycket som återstår, några taklister, ett element, två dörrfoder och dörrar, ett nytt vardagsrumsbord samt ev en ny TV.
Efter:
Vitt, svart och litefärgglatt...så blev det i hallen uppe efter rusten i våras. Ett nytt  vitt, runt bord står på önskelistan men annars känns det näst intill klart.


Före:
Övre hallen innan rust...hua
Övre hallen som den såg ut när vi var på husvisning

♥ KRaM aNNiCa ♥

2 kommentarer:

  1. Vad fint det blev och vilken härlig tapet. Den tror jag att vi ska använda oss av när vi rustar vår lilla hall. Så snygg mot det vita!
    //Angelika

    SvaraRadera
  2. Härligt med nytt och fräscht och vilken skillnad lite vitfärg kan göra med gamla möbler.
    Kram Ingela

    SvaraRadera