fredag 9 december 2011

9 December 2011 - Bind din egen julkrans

En julkrans är alltid vacker att ha på ytterdörren och även inomhus, och det bästa är att det inte är speciellt svårt att göra en själv. Materialet man använder till kransen är det helt och hållet ens egen fantasi som sätter gränser för, likaså färgvalet. Man kan göra en enkel, minimalistisk krans eller så kan man gå all in och använda sig av allt juligt som finns.

Här kommer tips på två olika kransar, den första är från Hemmakanalen.se, hur vacker är inte denna krans?
 Material:
- Pilkvistar eller björkris att binda stommen av (alternativ: köp en färdig halmstomme i blomsteraffären)
- Grön ståltråd på rulle
- Kraftig ståltråd ca 2-3 mm i diameter
- Granris, tallris eller annat vintergrönt material
- Valfritt material att dekorera med (på bilderna har de använt sig av: pilkvistar, äpplen, små filthjärtan och ett julsnöre)
- Sekatör
- Avbitartång till ståltråden

Så gör du:
1. Börja med att tillverka stommen genom att tvinna ihop björkris eller pilkvistar, lägg riset omlott och fäst ihop med ståltråden. Det kommer att spreta ut kvistar här och där. Dessa kan van tvinna in runt i kransen. Fäst ihop kransen så att den blir stadig.

2. Klipp granriset i ca 10 cm långa bitar. Det går åt ganska mycket ris.

3. Fäst fast ståltråden i stommen. Bunta ihop några granriskvistar och lägg på utsidan av stommen, fäst genom att surra fast med ståltråden runt om. Lägg nästa knippe med ris uppe på kransen och fäst med några varv ståltråd. Fortsätt genom att lägga varv efter varv omlott utifrån och in.

4. När du närmar dig slutet lyft på det första varvet och bind in under det för att få ett snyggt och jämt resultat. Vira ihop kransen genom att fästa ståltråden på kransens baksida. Fäst ordentligt.

5. Dekorera med valfritt material. Jag har använt äpplen som jag fäst genom att sticka kraftig ståltråd vågrätt genom äpplet och fäst ihop under och sedan stuckit igenom kransen och fäst fast i baksidan. Gruppera gärna materialet för att få ett lugnt intryck. Forma pilkvistarna till runda ringar i olika storlekar och surra ihop. Lägg en och en ovanpå stommen och fäst genom att använda den kraftiga ståltråden.

6. Välj ett grovt snöre eller ett band att dekorera med.


och den andra idéen till julkrans har jag lånat från Hus & Hem, väldigt fin om man bortser från rådjuret som gärna får ta och hoppa ner i leksakslådan igen.

Det här behövs:
Färdig halmstomme från blomsteraffären
Vit sprejfärg
Tunn ståltråd
Granris
Kvistar med snöbär
Trähjärtan
Plastdjur från leksaksbutiken
Avbitartång eller sekatör

Gör så här:
1. Sprejmåla halmstommen vit.

2. Vira fast grankvistar i den nedre delen av kransen med ståltråd.

3. Fäst kvistar av snöbär på samma sätt.

4. Vira ståltråd kring klövarna på plastrådjuret, tvinna tråden och fäst det genom att sticka ner ståltråden i halmstommen.

5.Knyt fast trähjärtan i den övre delen av kransen.

6. Häng upp kransen i bastbandet.

Foto: Peter Carlsson, Hus & Hem

Jag hoppas ni har lite hjälp av detta inlägg när ni ska försöka er på att binda en egen krans, om inte annat till lite inspiration.
Kolla gärna in detta inlägg också för mer inspiration:


♥ KRaM aNNiCa ♥

6 kommentarer:

 1. Vilka vackra kransar, måste ta och köpa mig en i helgen.
  Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Åh, precis vad jag letade efter, en tydlig och enkel beskrivning på krans. :) Du vet inget käckt sätt att fästa en krans på en ytterdörr som man inte får spika i? Det är en sån där massiv säkerhetsdörr till lägenhet. Funderade på häftkuddar, misstänker dock att kransen blir för tung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul om min beskrivning var till någon hjälp =)
   Det finns krokar man kan fästa på kakel utan att behöva borra som ska vara lätta att ta ner, en sådan kanske skulle kunna funka. Eller en sådan man hänger över dörren, de brukar vara väldigt platt så det kanske funkar även på en ytterdörr. Med en sådan skulle du kunna ha kransen i ett vackert långt band.
   Berätta gärna om och hur du lyckas lösa problemet för vi ska snart köpa ny ytterdörr och då får jag samma problem.
   Kram Annica

   Radera
  2. Jag har satt ett häftstift ovanpå dörrbladet, gjort en ögla på ett tunt nylonsnöre och krokat på häftstiftet. Fiskelina går också bra.

   Radera
 3. Vad roligt att det fanns en sådan bra beskrivning på att binda Julkrans.
  Nu blir det att ge sig ut i skogen leta kottar o ris
  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det gick bra med ditt kransbinderi!
   Kram Annica

   Radera