torsdag 8 december 2011

8 December 2011 - Chokladkaka med saffransglasyr

Torsdag i dag vilket för många av oss betyder att det är dags för fredagsfika på jobbet i morgon. Då passar det ju perfekt att bjuda på ännu ett underbart juligt recept, chokladkaka kan man ju aldrig få nog av och när man dessutom toppar den med saffranssmak så blir den underbart god. Kakan räcker till ungefär 15 personer.

Ingredienser:
150 g mörk choklad
4 dl socker
4 ägg
2 dl mjöl
200 g smör

Saffransglasyr:
0,5 g saffran
1 sockerbit
1 dl grädde
200 g vit choklad

Garnering:
ex fikon och kumquats

Gör så här:
1. Smält smör och den mörka chokladen i en skål på vattenbad. Rör hela tiden.
2. Vispa ägg och socker poröst. Rör sedan i den smälta chokladen tillsammans med mjölet.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
4. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter, den ska vara lite kladdig när den är klar. Låt kallna och stelna, gärna över natten.
5. Stöt saffran och en sockerbit i en mortel. Koka upp grädden och tillsätt saffranet. Bryt den vita chokladen i bitar och smält den i grädden. .
6. Låt glasyren stelna lite i kastrullen, bred den sedan över kakan och låt stelna helt.
7. Garnera och servera kakan med ex. grädde.


Bild och recept hittar du även i Leva & Bo nr 48/2011

2 kommentarer: