lördag 3 december 2011

3 December 2011- Saffranspannacotta med jultomtar

Saffran är kökets i särklass dyraste krydda, med ett kilopris på runt 70 000 kr. Råvaran kommer från en krokusart som växer på några få platser i världen. För att få ihop ett kilo saffran går det åt långt över 100 000 blommor. Anledningen till att det krävs så många blommor är att endast de orangeröda pistillerna ger perfekt krydda. De måsta handplockas under den korta tid blomman är utslagen, och sedan genomgå en rad av förädling innan kryddan väl hamnar i små halvgramskuvert. Krokusartens ursprung är i Orienten, inte minst Iran, men den odlas även i stor omfattning i södra Spanien.

Saffran delas in i olika kvaliteter. Bäst, renast och dyrast är så kallad coupé följt av mancha, rio och sierra i fallande kvalitetsordning. Den saffran vi köper i svenska butiker är i allmänhet någon av de hög­re kvaliteterna. Däremot bör man vara på sin vakt om man turistar i odlingsområdena och blir erbjuden saffran till rövarpris. Risken att bli lurad är stor, och den till synes billiga kryddan kan bli en dyrköpt erfarenhet om julbak eller matlagning slutar med något smaklöst (eller om du har riktig otur, något som smakar vedervärdigt) som inte ens blir riktigt gult.

För att maximera saffranssmaken kan man stöta kryddan i mortel, gärna tillsammans med socker eller salt, allt beroende på vad den ska användas till. Ren, okryddad alkohol har också en smakhöjande effekt. Stöt ett kuvert saffran med socker eller salt och låt det sedan dra i 20 minuter med en matsked sprit, typ vodka eller brännvin. Förutsatt att blandningen värms i kastrull eller ugn kan man vara helt säker på att alkoholen försvinner.

Saffran kan användas i all bakning och matlagning, både som förrätt, varmrätt och efterrätt (men kanske inte alla tre samtidigt) även om den är mest känd i våra älskade lussekatter till lucia och jul.

Jag älskar ju pannacotta så detta recept ska jag testa närmare jul...kanske rentav på självaste julafton:

Saffranspannacotta med jultomtar
4 port.
Ingredienser:
1 st gelatinblad
1 st vaniljstång
5 dl grädde
0,5 gram saffran, (1 kuvert)
1 dl muscovadosocker
4 st skumtomtar, eller marspiantomtar

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Snitta en vaniljstång och skrapa ur kärnorna. Koka upp grädde med vaniljstången och kärnorna.
2. Tillsätt saffran och socker i den varma grädden. Krama ur gelatinet och tillsätt det. Rör tills det har löst sig.
3. Häll vätskan i dekorativa dessertglas. Ställ dem i fkylen i minst 4 timmar.
4. Ställ tomten i mitten. (Om inte ytan är riktigt stel, ställ pannacottan i frysen en liten stund, annars sjunker tomten)

Bild och recept lånat från tasteline.com där du kan hitta massor av andra recept innehållande saffran.

1 kommentar:

  1. Har följt din blogg någon vecka nu och tycker den är en underbar blandning av inredningstips, goda recept, privatliv och massor av glimten i ögat. Du bjuder på dig själv på ett härligt sätt utan att lämna ut dig själv. Av bilderna att döma har ni dessutom ett otroligt vackert hem. Extra plus för adventskalendern, roligt att ha något trevligt att se fram emot varje dag fram till jul. Jag är numer en av dina trogna läsare. Ha en fortsatt trevlig helg!
    Kram Maria

    SvaraRadera