fredag 23 december 2011

23 December 2011 - Förbered julmaten

Eftersom vi alla (........not) är klara med allt så har det idag bara återstått att förbereda det sista med julmaten. Julgodis, julklappar, julstädning etc är ju givetvis klart för alla er som är duktiga planerare och för oss andra finns det ju färdigt att köpa i butik =)

Men det finns vissa saker som man inte kan köpa och det är hemlagade köttbullar. Så det är vad jag har gjort nu på kvällen. Dessutom brukar man ju griljera skinkan så här kvällen innan. Och numer är min starka räkröra ett obligatorium på julbordet, så den har jag också förberett.

Så när det kommer till julmatsförberedelse blir mitt inlägg ganska kort idag, nämligen endast tre saker:

Köttbullar med gräddsås

Ingredienser:
500 g köttfärs
1 dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 ½ krm malen svartpeppar
1 ägg
1 msk finhackad ostekt röd lök
25 g smör eller margarin till stekningen

Sås:
2 msk maizenamjöl
1 dl vatten
3 dl grädde
2 dl sky (vatten + "stekrester")
1 st köttbuljongstärning
1 tsk äkta soya
1 tsk Collorit soja
Salt, peppar och cayennepeppar efter tycke och smak

Gör så här:
1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.

2. Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt.

3. Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli "seg".)

4. Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.
Ta lite smet i handen, rulla till en boll och lägg dem på den våta skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så slipper smeten fastna i händerna.

5. Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt. Lägg i en del av köttbullarna, vänd dem efter en stund med stekspade.

6. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på hur stora köttbullar du rullat.

7. Lägg köttbullarna på ett fat och stek sedan resten av dem.

Gör såsen:
1. Häll i ca 2 dl vatten i stekpannan och lägg i köttbuljongstärningen.

2. Låt sjuda upp och tillsätt sedan grädden.

3. Tillsätt soja och kryddor.

4. Vispa ner maizenamjölet i 1 dl vatten och häll sedan i det i såsen. Rör om i såsen hela tiden så den inte bränner fast.

5. Låt koka upp och sedan puttra i någon minut.

6. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor eller mer vatten om såsen stelnat för mycket.

Vi brukar normalt sätt göra köttfärsbiffar, men är det julafton så är det...bara till att rulla köttbullar istället =)
Stark räkröra

Ingredienser:
2,5 msk majonäs
1 citron
1,5 tsk sambal olek
1 msk sweet chili sauce
1 msk ketchup
0,5 st hackad röd lök4 nävar urkramade räkor (eller 2 nävar räkor och 2 nävar kräftstjärtar)
1 kryddmått cayenne peppar
1 näve klippt dill

Gör så här:
1. Blanda majonäs, några droppar pressad citron, sambal olek, sweet chilisauce, ketchup och cayenne peppar i en skål.

2. Skala och hacka en halv röd lök och blanda ner.

3. Skölj och krama ur nästan all vätska ur fyra nävar räkor (eller hälften kräftstjärtar) och blanda ner i röran.

4. Klipp en näve dill i små bitar och blanda ner.

5. Smaka av med mer sambal olek och cayenne peppar för att få röran exakt så stark du vill ha.

8. Dekorera med några dillkvistar, räkor samt en citronskiva.

Tips! Räkröran kan serveras på ägghalvor, på formfranska, i croustades eller bara som den är.

Min starka räkröra är så underbart god ♥
Griljera skinkan

Ingredienser:
1 ägg
3 msk söt senap (ex Johnnys senap)
2-3 dl ströbröd

Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°.

2. Ta bort det mesta av fettet på skinkan och eventuell svål.

3. Rör ihop senap och ägg så att det blandas väl.

4. Lägg skinkan i en ugnsfast form och pensla ovansidan och sidorna med senapen. Strö sedan över ströbröd.

5.Grädda skinkan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter så att den får lite färg.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
♥ KRaMaR FRåN MiG ♥

1 kommentar:

  1. Smart att köpa det mesta färdigt. Ha en riktigt trevlig jul nu!
    Kram A-L

    SvaraRadera