söndag 18 december 2011

18 December 2011 - Julgodis

Det börjar närma sig jul nu och ska man göra julgodis är det dags att köpa hem ingredienser och planera. Förra året gjorde jag en massa julgodis, men i år tror jag inte det hinns med, och hinner jag baka något blir det isf en eller två enkla sorter. Hittade en variant av Rocky-Road som jag är sugen att testa, vi får se vad det blir av det.

Förra årets julgodisrecept hittar ni här:

Julgodis 2010
Rocky-Road snittar
ca 40 st

Ingredienser:
250 g smör
2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kakao
1/2 dl salta jordnötter
10 st dumlekolor
20 g marshmallows

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Vispa smör och socker poröst.
3. Rör i äggen. Blanda ner mjöl, bakpulver och kakao.
4. Dela degen i fyra delar och rulla i längder. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper. Tryck med fingret i mitten av längden så det blir en skåra.
5. Lägg jordnötterna i skåran.
6. Skär dumlekolorna i bitar och lägg ovanpå jordnötterna.
7. Dela marshmallows i bitar och lägg överst.
8. Grädda mitt i ugnen i 10 min.
9. Låt svalna och skär i snittar.
Bild och recept från Expressen Söndag
Kanelbiskvier
ca 30 st

Ingredienser:
150 g mandelmassa
1/2 dl strösocker
1 äggvita

Fyllning:
2 1/2 dl vispgrädde
2 kanelstänger
150 g mörk choklad (70% kakaohalt)
2 tsk flytande honung

Garnering:
200 g mörk choklad
25 g kokosfett

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
3. Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita.
4. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapperet ca 3 cm i diameter. Platta till toppen.
5. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kakorna svalna något innan de lossas från papperet.
6. Fyllning: Koka upp grädden med krossad kanelstång, låt stå och dra ca 30 minuter. Sila bort kanelstången. Hetta upp grädden, bryt ner chokladen och låt den smälta under omrörning. Smaksätt med honung. Låt chokladgrädden svalna, sätt in i kylskåp tills den är kall.
7. Rör chokladgrädden smidig. Spritsa eller bred den på biskviernas undersida.
8. Garnering: Bryt chokladen i bitar och smält den med kokosfettet i mikrovågsugn eller i vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen.

Bild och recept från ica.se
Julkola i 3 smaker
ca 50 st

Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
Smaksättning:
(välj en av dessa tre smaksättare eller alla tre men då blir det mindre mängd av varje)
2 tsk pepparkakskrydda (blandas i smeten) 
4 tsk flingsalt (strös över kolorna) eller
50 g hackade polkagrisar (strös över kolorna)

Gör så här:
1. Smält smör i en tjockbottnad kastrull.
2. Blanda i vispgrädde, socker och ljus sirap och koka smeten tills den är 121°C, passa noga mot slutet.
3. Gör kulprovet - droppa en droppe kolasmet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är kolan klar.
4. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. Låt kallna i kylen. Klipp i bitar.

Bild och recept från ica.se

♥ KRaMaR FRåN MiG ♥

2 kommentarer:

  1. Yummie :)
    Kram A-L

    SvaraRadera
  2. Rocky-Road snittarna är hur goda som helst! Fin blogg du har.
    /Alma

    SvaraRadera