onsdag 14 december 2011

14 December 2011 - Julens varma drycker

Vad passar bättre när man håller på med allt julstök i form av julklappsinslagning, julbak, förberedelser för all julmat, etc att njuta av julens smaker och kryddor i form av goda varma drycker?



Den godaste varma chokladen
(4 port, recept från Mat Magasinet)
Ingredienser:
125 g mörk choklad
6-8 dl mjölk
2 dl grädde
1 påse minimarshmallows

Gör så här:
1. Bryt ner chokladen i en skål och smält under omrörning i vattenbad.
2. Häll mjölken i en kastrull, häll sedan i den smälta chokladen och koka upp under omrörning.
3. Servera chokladen rykande varm toppad med en klick vispgrädde, en näve minimarshmallowsoch ev lite riven mörk choklad.



Julglögg
(recept från Mat Magasinet)
Ingredienser:
1,2 dl rött vin
2 kanelstänger
2 bitar torkad ingefära
10 kryddnejlikor
2 torkade pomeransskal
1 msk kardemummafrön
1,5 dl brun farin
0,5 dl konjak
Russin
Mandel

Gör så här:
1. Koka upp 2 dl rött vin tillsammans med kanelstängerna, ingefäran, kryddnejlikorna, pomeransskalet och kardemummafröna, låt småkoka i några minuter.
2. Låt svalna och dra under lock minst 1 timme, sila sedan blandningen.
3. Blanda lagen med brun farin, konjak och 1 liter rött vin.
4. Värm försiktigt glöggen.
5. Servera rykande het med russin och mandel.

Äggtoddy med rom
(1 port, recept från Mat Magasinet)
Ingredienser:
1 äggula
2 msk florsocker
4 cl mörk rom
2 dl vatten

Gör så här:
1. Mixa en äggula och florsockret pösig i en mugg.
2. Koka upp 2 dl vatten.
2. Häll på romen och fyll upp med kokhett vatten.

Kardemummakaffe
(4 koppar, recept från Mat Magasinet)
Ingredienser:
1 kanelstång
2 tsl kardemummafrön
4 port bryggkaffe
2 dl mjölk
malen kanel

Gör så här:
1. Blanda kanelstång, kardemummafrön och bryggkaffe i kaffefiltret och brygg 4 koppar kaffe.
2. Värm mjölken och vispa den till skum.
3. Servera kaffet i 4 st höga glas, häll den skummade mjölken ovanpå och strö över lite malen kanel.

Julens latte
(4 port, recept från Mat Magasinet)
Ingredienser:
1 tsk pepparkakskryddor
4 kanelstänger
3 dl mjölk
6 dl starkt kaffe
2 dl grädde

Gör så här:
1. Hetta upp pepparkakskryddor, kanelstänger och mjölk i en kastrull.
2. Plocka ur kanelstängerna innan du häller upp drycken i 4 höga glas.
3. Häll på det heta starka kaffet.
4. Toppa med en klick vispgrädde.

3 kommentarer:

  1. Äggtoddy är min favorit. Vilken är din?
    Kram A-L

    SvaraRadera
  2. Jul latte lät ju inte helt fel :)
    Kram Ingela

    SvaraRadera
  3. Hoppas det slutar på ett bra sätt idag, håller alla tummar jag har!
    Kram Ingela

    SvaraRadera