tisdag 13 december 2011

13 December 2011 - Fira lucia med juvliga saffransrutor

Jag är ingen stor fan av lussebullar, tycker de oftast är torra och trista. Men dessa saffransrutor såg betydligt saftigare ut, kanske inte lika vacker som en lussebulle men ändå. Dessutom är det smidigt att baka i långpanna istället för att kladda med deg =)

Ingredienser:
ca 30 bitar)
1 g Saffran
3 dl Gräddfil
1,5 dl Vatten
1 Ägg
7 dl Vetemjöl
1 dl Strösocker
5 tsk Bakpulver
135 g Smör
2 dl Russin
50 g Sötmandel
1 msk Pärlsocker
Ströbröd till fatt bröa formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smöra och bröa en ugnspanna.
3. Skålla (koka någon minut) mandeln. Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna. Hacka och blanda med pärlsocker.
4. Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke.
5. Blanda i en annan bunke vetemjöl, socker och bakpulver. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt. Knåda med fingrarna till en smuldeg. Blanda ner russin.
6. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
7. Häll över i långpannan. Strö över mandelsockret.
8. Grädda 40 minuter i ugn till vacker färg och tills ytan spruckit upp lite grann.
9. Ta ut och låt svalna något. Skär i rutor ca 5x6 cm.

Bild och recept lånad från Citygross.se

1 kommentar:

  1. Har du ätit några saffransbullar idag då?
    Kram Ingela

    SvaraRadera