torsdag 19 november 2015

Saffranscheesecake

Saffran och pepparkaka är två smaker som passar utmärkt till glöggen. Och nu när vi börjar närma oss advent så kan man kanske tjuvstarta genom att äta denna goda cheesecake tillsammans med glögg på fredagsfikat :)

Ingredienser:
150 g pepparkaka, cirka 15 stycken
75 g smör
500 g kesella gourmet
3 st ägg
1 dl socker
0,5 g saffran, ett kuvert
1 st citron, rivet skal från

Översta lagret:
400 g crème fraiche
1 msk vaniljsocker

Dekoration:
halverade passionsfrukter, och physalisfrukter

Gör så här:
1 Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor.
2 Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3 Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader.
4 Vispa ägg och socker pösigt.
5 Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt.
6 Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter.
7 Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
8 Sätt in i ugnen 6–7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
9 Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter.

Bild och recept är lånad från expressen.se

1 kommentar:

  1. Eftersom jag jobbar på första advent ska jag ta och bjuda mina kollegor på detta. Låter hur smarrigt som helst :)
    Kram Ingela

    SvaraRadera