tisdag 6 september 2011

Boktips

Fick en fråga tidigare från Angelica över vilka mina favoritförfattare är och jag måste säga att jag har massor av favoriter. Så här kommer ett axplock:

Anna Bovaller
Ann Rosman
Arnaldur Indridason
Camilla Grebe och Åsa Träff
Camilla Läckberg
Carin Gerhardsen
Jens Lapidus
Kajsa Ingemarsson
Kristina Ohlsson
Mari Ljungstedt
Stefan Tegenfalk
Åke Edwardsson

Som ni kanske märker är det en majoritet av svenska författare, gillar att läsa om ställen man själv kan relatera till.
Carin Gerhardsens tre första böcker i Hammarby-serien är en av mina absoluta favoriter, man bara var tvungen att sträckläsa dem och sedan var det en evinnerlig väntan innan nästa bok kom.

En annan favoritbok jag har är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Oj vad vi skrattade när vi läste den. Nu kommer den att bli film, Felix Herngren regisserar och den ska spelas in under sommaren 2012.

Har böcker hemma från två författare som jag aldrig läst något av tidigare, ska bli spännande att se om de är bra eller inte. Båda skriver om Gotland och det är:
Håkan Östlundh
Marianne Cedervall

I de flesta böcker jag läser får man följa poliser eller advokater i deras arbete, men det finns även en annan typ av böcker jag verkligen gillar och det är verklighetsbaserade skildringar. Här är det svårt att plocka fram en viss författare då man kanske oftast bara skriver en bok. Jag plöjer allt från andra världskriget till misshandel, våldtäkt, incest, missbruk och depressioner. Har en sådan bok just nu i min bokhög, det är Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig.
Äntligen hade tillvaron ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma med två barn. Nu hade hon mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.
Reseböcker tar också en stor del av min bokhylla. Har minst en bok om varje ställe vi varit på och det har ju blivit en del länder och städer genom åren =)


Bild lånad från adlibris.se

2 kommentarer:

  1. Carin Gerhardsen har jag aldrig läst, de böckerna måste jag genast låna hem. Tack för alla bra tips!
    Kram A-L

    SvaraRadera
  2. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann var en riktig höjdare. Tårarna rann när jag låg dubbelvikt av skratt =)
    /Anna

    SvaraRadera