måndag 18 april 2011

Vårteckensutmaning vecka 8 - Myrornas krig - om myrbekämpning med hjälp av Fun Light

Blir ett litet annorlunda inlägg i Humlebackens vårteckensutmaning denna måndag....men en och annan egen vårbild slinker iaf in längst ner i inlägget. Men just myror och myrbekämpning är ett ständigt återkommande tema så här i början på våren hos oss...har väl med skogen på baksidan att göra kan jag tänka mig.

Då var det dags för varje vårs återkommande krig...vi mot myrorna. Slutar alltid med att vi vinner, men likt förbaskat ska de pröva vårt tålamod varje vår.

Först kommer de lite trevande en och en (nuläge) för att inom en veckas tid sätta in hela sitt attelleri. Så nu blir det till att köpa myrdosor och sedan ta en flaska Fun Light och ge sig ut på jakt. När man hittar myrboet, som de för övrigt bygger på samma plats varje år (inte så mycket spänning i detta krig inte) så häller man helt enkelt ner en massa Fun Light saft i boet.

Anledningen till att myrorna dör av saften är för att den innehåller det konstgjorda sötningsmedlet Aspartam, som även finns i bl.a. Coca Cola light och diverse andra light produkter. När Aspartamet bryts ner bildas signalsubstanser som överaktiverar nervcellerna så de dör, med andra ord är Aspartam ett nervgift (hmm verkar ju inte speciellt bra att dricka nervgift, men det är alltså det vi gör när vi häller i oss lightdrycker).

EFSA, den europeiska livsmedelsmyndigheten, har slagit fast att Aspartam inte är skadligt för människor så länge som vi håller oss under 40 mg per kilo kroppsvikt och dag (motsvarar ca 4 liter/dag och vuxen eller ca 1,5 liter/dag för barn). Aspartam som är det vanligaste konstgjorda sötningsmedlet i världen har E-nummer 951 och är 200 gånger sötare än socker.

Att detta sötningsmedel är skadligt för människor upptäcktes i samband med "Operation Desert Storm" (USA:s krig mot Irak) då ett stort antal amerikanska soldater fick allvarliga skador efter att ha druckit stora mängder lightprodukter i den tryckande ökenhettan.

Men som så mycket annat så gäller det ju att måttlighet varar längst, om man tar sig ett glas Fun Light saft då och då så är ingen skada skedd. Och eftersom jag delar med mig frikostigt till myrorna så blir det inte mycket kvar till mig och familjen...så vi ska nog leva några år till =)

Myrorna får gärna bygga bo på vår tomt, men de ska baske mig stanna utomhus!!!

Fun Light passar lika bra i skafferiet som i skåpet för städ- och insektsmedel.
Bild lånad från Expressen
Information till texten ovan är hämtade från bl.a. Livsmedelverkets hemsida.

Här kommer lite bilder från vår tomt denna åttonde vecka med vårtecken. All snö är numera helt borta, den sista lilla drivan fick hjälp av maken att flytta ner i dammen i lördags. Däremot har vi den stora högen utanför tomtgränsen som traktorn skottat upp i vinter, den får vi nog dras med någon vecka till.

I gräsmattan börjar alla söta små scilla växa upp, jag har spridit frön hej vilt på gräsmattan och sedan sköter vinden resten från år till år. Så snart komer vår gräsmatta vara ett blått hav av scilla =)
Krokusarna har börjat blomma under plommonträdet.
Längs med husväggen blommar massor av scilla och tulpanerna växer sig stora och starka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar