söndag 13 mars 2011

Hämnden

”Hämnden” rör sig helt obesvärat mellan två genrer som nästan alltid har svårt att samsas: familjedramat och thrillern. ­Johan Croneman golvas av två spännande timmar av oavbrutet engagemang.
Jag tror inte att jag har sett Mikael Persbrandt mer övertygande någonsin – och jag är rätt ofta lite tveksam till hans machospel, eller det spel som regissörer ofta vill plocka ur honom. Han har lite för bra koll på var kameran står – Susanne Bier distraherar honom i exakt rätt moment, han har några fantastiska scener med Kim Bodnia där han visar vart det Persbrandts­ka skåpet skall stå. Och det är tyvärr inte alltid där man väljer att ställa honom.
Han får en femma också.
Text och bild från DN.SE


Såg filmen Hämnden med Mikael Persbrandt igår, vilken bra film!
Tvära kast mellan ett hårt prövat Afrika och danskt familjeliv- även det hårt prövat. 

En av de bättre filmer jag någonsin sett!  
Elias och Christian möts i skolan. Elias är tillbakadragen och svårt mobbad, Christian arg och aggressiv och redan från dag ett hjälper han Elias. Båda lever i sönderfallande familjer, Elias föräldrar ligger i skilsmässa och Christians mamma har just dött – känslorna är svåra att hantera. De båda pojkarna Markus Rygaard och William Jønk Nielsen gör storstilade insatser i sina roller.

Persbrandt är dramats hjärta, en läkare utan gräns som gör vad han kan för terroriserade flyktingar – en tryggt fridsam man svår att förstå för de hårt prövade i Afrika, likaväl som för pojkarna hemma i Danmark. När pappa inte försvarar sig mot en galen Kim Bodnia ser sonen och hans vän bara att han låter sig förnedras. Långt ifrån någon perfekt far är han – frånvaro och otrohet leder till att han håller på att förlora sin familj. Och när han stöter på en riktigt vidrig man i Afrika – ett svin känt för att sprätta upp havande kvinnor som läkaren sedan får försöka att lappa ihop – tvingas han inse att godheten till skillnad från ondskan har gränser.

Den danska filmen Hämnden fick utmärkelsen bästa utländska film på Oscarsgalan i natt. Filmen i regi av danska Susanne Bier har svenske Mikael Persbrandt i huvudrollen.Det är tredje gången som en dansk film tagit hem en Oscar för bästa utländska film. De tidigare gångerna var 1988 med Babettes gästabud och 1989 med Pelle Erövraren. Susanne Bier var nominerad 2007 med filmen Efter bröllopet, men fick inget pris den gången.
Text och bild från Sveriges radio

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar