söndag 9 januari 2011

Risk för takras i blötsnön?

Precis som förra vintern ligger det enorma mängder snö på alla tak runt om i landet. Däremot har det inte varit så mycket skriverier om tak som rasat in i snömassorna, kan ju bero på att de dåliga taken gav vika förra vintern eller så skottar folk taken bättre i år.

Jag är inte orolig för att våra tak ska kollapsa, däremot är jag orolig för att stuprännorna kommer att gå sönder när all snö ska ner från taket. På uterummet kommer snön komma nerdimpandes rätt så snart då vi har plåttak som blir halt och glatt i vätan. På resten av huset är det papptak ännu så där tar det lite tid innan snön rasar ner.

Det nybygda förrådet har vi skrapat av lite snö från då takstolarna inte var av den grövsta sorten. Annars har vi bara hjälpt naturen på traven genom att ha ner de gigantiska överhäng som bildats den senaste månaden.

Att skotta tak är ju inte helt ofarligt, speciellt inte om man ger sig på att skotta altantaket av plast. Förra året gick den ena grannen igenom plasttaket med ena benet och i år var det dags för den andra grannen (denna gång slutade det med ambulansfärd, brutet nyckelben, spruckna revben och kotförskjutningar).

I fredags på lunchen möttes vi av nedanstående syn när vi skulle parkera. Taket över trottoaren i huset där vi tidigare bott och jobbat hade rasat samman pga snöras från taket på huset. Som tur var skedde det redan vid 8 tiden på morgonen och ingen kom till skada. Men alla butikerna efter gatan fick stänga igen i väntan på snöröjarna. Otäckt =(


Bilder lånade från gd.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar