tisdag 11 januari 2011

Operation Smile - Drömmar om ett leende

Dokumentären Drömmar om ett leende sändes i två delar på TV4, den sista delen idag. En otroligt gripande dokumentär där man verkligen ser att plastikkirurger fyller ett viktigt syfte, inte bara en massa bröstförstoringar och ansiktslyftningar för rikt folk. Dessutom får man sig en tankeställare över hur bra vi har det och hur många människor det finns på denna jord som är sämre lottade. Tänk vad grymt att veta att det finns en möjlighet till en gratis operation som kan förändra hela den personens liv och samtidigt veta att de inte har råd till bussbiljetten som ska ta dem till sjukhuset.

För att skänka en slant kan du SMS:a SMILE till 72980 så bidrar du med 50 kronor till Operation Smiles arbete. Eller gå in på deras hemsida och bli månadsgivare.All text och bilder nedan kommer från http://www.operationsmile.se/

Tv4 har följt med Operation Smile till Addis Abeba, där ett 30-tal läkare och sjuksköterskor från Sverige och 12 andra länder under en dryg vecka opererar ca 100 barn med ansiktsdeformiteter som aldrig annars skulle fått hjälp.
Det medicinska uppdraget i Etiopien var det första medicinska uppdraget som vi i Sverige kunde bekosta tack vare ett generöst bidrag från Postkodstiftelsen. Nu hoppas jag att många ser dokumentären och vill vara med och bidra till Operation Smiles fortsatta arbete, säger Malin Forsgren, generalsekreterare för Operation Smile Sverige.
Insamlingsstiftelsen Operation Smile Sverige grundades 2010 och är en politiskt och religiöst obunden hjälporganisation. Operation Smile Sverige samarbetar med Operation Smile International, som sedan starten 1982 opererat över 150 000 barn med olika ansiktsdeformiteter, främst läpp-, käk- och gomspalt, men i vissa fall även brännskador och tumörer. Dessa barn, som ofta haft problem att äta, tala och som kanske gömts undan eller stötts ut av omgivningen, har nu fått en ny chans i livet.


Operation Smile finns idag i drygt 50 länder och har över 4000 medicinska volontärer som delar med sig av sin tid och sin kunskap för att kunna erbjuda barn i utvecklingsländer en operation utan kostnad för deras familjer. Operation Smiles volontärer arbetar alltid tillsammans med lokal personal under de så kallade medicinska uppdragen och genom att bidra med utbildning, utrustning och finansiella resurser byggs lokala, självförsörjande kliniker upp. Idag finns ett flertal sådana kliniker runt om i världen som, utöver operation, även kan erbjuda tandvård, logopedi och psykologiskt stöd till barnen.

Operation Smiles vision är att inget barn i världen ska isoleras eller kränkas på grund av en behandlingsbar ansiktsdeformitet och årligen opereras drygt 150 000 barn. En operation tar mindre än en timme och behöver inte kosta mer än 2400 kronor.

All medicinsk personal som deltar i medicinska uppdrag arbetar utan ersättning från Operation Smile. Även vår styrelse arbetar utan ersättning.Thanh - en av alla de barn som fått ett "nytt liv" tack vare Operation Smile.
De första nio åren av sitt liv kallade alla i byn Thanh för "Sut", vilket betyder” delad läpp”. Under hans första skoldag, hånade de andra barnen honom så mycket att han vägrade gå tillbaka dit.
När Operation Smile kom till Vung Tau, Vietnam, fick Thanh inte bara ett nytt leende. Han har återvänt till skolan, fått vänner och kallas numera för hans riktiga namn igen. Thanh betyder ”blå himmel” och nu ser han ljust på framtiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar