fredag 31 december 2010

Nyårsmeny

Förrätt

Toast med stark räkröra

Ingredienser
4 msk smör
4 skivor formfranska

2,5 msk majonäs
1 citron
1,5 tsk sambal olek
1 msk sweet chili sauce
1 msk ketchup
0,5 st hackad röd lök
4 nävar urkramade räkor (eller 2 nävar räkor och 2 nävar kräftstjärtar)
1 kryddmått cayenne peppar
1 näve klippt dill

Gör så här
1. Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödsskivorna på medelhög värme tills de blir gyllenbruna. Lägg dem på tallriken för att svalna.
2. Blanda majonäs, några droppar pressad citron, sambal olek, sweet chilisauce, ketchup och cayenne peppar i en skål.
3. Skala och hacka en halv röd lök och blanda ner.
4. Skölj och krama ur nästan all vätska ur fyra nävar räkor (eller hälften kräftstjärtar) och blanda ner i röran.
5. Klipp en näve dill i små bitar och blanda ner.
6. Smaka av med mer sambal olek och cayenne peppar för att få röran exakt så stark du vill ha.
7. Klicka ut röran på formfranskan.
8. Dekorera med några dillkvistar, räkor samt en citronskiva.


Varmrätt

Ugnsstekt fläskfilé

Ingredienser
800 g fläskfilé
4 msk kinesisk soja
2 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
cayennepeppar
5 dl grädde
soja
1 st köttbuljongtärning

Gör så här
1. Värm ugnen till 225 grader. Blanda soja med kryddor och olja. Pensla hela filén med blandningen. Lägg den på galler i en långpanna med lite vatten i bottnen.
2. För att exakt veta temperaturen, stick in en stektermometer längst in i köttet. Innertemperaturen ska vara 72 grader och det tar ungefär 30-40 minuter.
3. När 10 minuter återstår av stektiden, häll i grädde, lite soja, en köttbuljongstärning samt lite salt i formen.
3. Ta därefter ut köttet ur ugnen, lyft det från gallret och packa in i smörpapper eller i aluminiumfolie. Låt köttet vila 10 minuter innan servering. Detta för att köttet ska safta till sig istället för att vätskan rinner ut när man delar upp filén.
4. Skär till slut den färdigstekta filén i skivor före servering.
5. Häll upp såsen i en såssnipa.

Recept och bild lånad från recept.nu
Hasselbackspotatis

Ingredienser
12 potatisar av fast sort
25 g smör
1 tsk salt
1 msk finsiktat ströbröd
lite vitpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.
2. Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
4. Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.
5. Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd.
6. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

Bild och recept på Hasselbackspotatis kommer från recepten.se

Efterrätt

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

4 portioner

Ingredienser
5 dl grädde
40 g vit choklad
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 st gelatinblad
4 st passionsfrukter

Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden med vit choklad och socker. Ta undan från värmen och tillsätt vaniljsocker.
2. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden. Häll upp i fina glas, kyl någon timme. Dekorera med passionsfrukt.


Bild och recept på efterrätten kommer från tasteline


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar