söndag 5 december 2010

Marrakech

I går beställde mannen julklappen till oss båda vuxna i familjen, en fyra dagars tripp till Marrakech, Marocko. Den 22 januari sätter vi oss på flyget för att få en helt annorlunda upplevelse mot de vi är vana vid. Ska bli spännande att få se något annat än de storstäder vi besökt, för även om var och en av de ställen vi besökt har något speciellt och alla ställen har varit bra så har de ändå många likheter med varandra. Det ända som är synd är att vi får så kort tid där, men med jobb och barn och barnvakter som ska ställa upp så går det inte att lösa på bättre sätt. Vi får se till att få ut det bästa av tiden bara =)

Få städer nära Europa är så orientaliska, mytomspunna och spännande som den gamla berberstaden Marrakech. Marrakech är hem för en miljon marockaner och är, liksom Marocko i stort, en blandning av gammalt, nytt, tillbyggt och ursprungligt. Marrakech kallas ofta för ”den rosa staden” för den vackra husfärgen som pendlar mellan ockra och babyrosa. Enligt myten färgades husväggarna röda av det blod som flöt när Koutobiamoskén och dess 65 meter höga minaret byggdes på 1100-talet. Koutobiamoskén är flitigt porträtterad och något av Marrakechs motsvarighet till Eiffeltornet.


Inte långt från moskén ligger torget Djemaa el Fna som ett vidöppet Tintinalbum med ormtjusare, akrobater, dresserade apor, rynkiga spågummor och osande matstånd med kokade snäckor och shishkebab. Marrakech har alltid varit en plats för handel, så än i dag. I de små labyrintgränderna i basarerna vid Djemaa el Fna finns det mesta att köpa från underbara möbler till vandrande pinnar. Majoriteten av det som säljs produceras på plats av män och kvinnor som med imponerande hantverksskicklighet snider, snickrar, hamrar, färgar, väver och syr.
Utanför stadsmuren som ringlar runt medinan – den gamla staden – ligger franskinspirerade villa- och hotellkvarter med golfbanor, badbassänger och påkostade nattklubbar.

När du kommer till Marrakech första gången så kommer du troligen spendera mycket av din tid i souken. Souken är obestridligen Marrakech största attraktion. Souk är marockanska för marknad. Marrakechs souk är enorm och ett minne från Karavanhandelns era, då handelsmän med sina välpackade dromedarer vandrade i månader; genom Sahara och över Höga Atlas för att mötas i Marrakech. Härifrån fortsatte andra karavaner till Atlantkusten eller Medelhavskusten med de varor som skulle bytas mot t ex. silvervaror från England eller marmor från Italien.

I dag är Souken den enorma basaren med mellan 14-16000 små hål-i-väggen butiker och dess integrerade hantverkskvarter. Det är en labyrint som till och med få ”Marrakchis” till fullo hittar runt i. -Att tappa bort sig i virrvarret av gränder och överdådet av varor hör till själva upplevelsen!
Men det är ingen fara: Souken har förmåga att förr eller senare spotta ut dig på Gycklarnas torg; Djemaa el Fna, där ormtjusare, magiker, spågummor, tandläkare och färgglada vattenförsäljare tävlar om att få din uppmärksamhet.Bilder och text lånad från ticket,se och Marrakech Maria.
Den översta bilden föreställer Koutobiamoskén, den andra bilden en del av Souken och den nedersta Djeema el Fna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar