onsdag 15 december 2010

Leilas glassbomb med hallonmaräng

Kikade en liten stund på Leilas jul idag, oj vilken tjusig glassbomb hon gjorde. Vore häftigt att testa att göra någon gång, skulle dessutom passa perfekt att servera på vårt rosa tårtfat från Bruka =)

Ingredienser
1.75 liter mjuk vaniljglass (1.5-2liter)
0.75 0.75 liter mjuk hallonsorbet

Hallonmaräng
3 3 st äggvitor från ekologiska ägg
Saft av ½ citron
3.25 3.25 dl strösocker
200 200 g färska hallon

Gör så här
1. Låt sorben mjukna i kylen 20-30 minuter. Packa hårt i en liten (fryst) metallskål. Frys till hård.
2. Låt vaniljglassen mjukna i kylen 20-30 minuter. Vaniljglass. Klä botten och kanter i en större (fryst) metallskål med vaniljglass så att det formas en grop.
3. Spola utsidan av den lilla skålen snabbt med hett vatten och lägg hallonsorben i gropen i den stora skålen med vaniljglass. Täck över med vaniljglass. Frys igen till hård.
4. Skölj utsidan av bunken snabbt med hett vatten och tryck ut glassbomben. Frys på igen så att ytan fryser till.
5. Gör marängen
6. Hallonmaräng: Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till en maräng i en rostfri bunke.
7. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker.
8. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och vänd ned i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.
9. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.

Leilas tips!
Om du vill förberade desserten några dagar innan festen. Låt då glassbomben (utan maräng) mjukna i kylen under cirka 20 minuter, tills den går att skära igenom. Stjälp upp den på ett serveringsfat med kant. Frys sedan glassbomben under 10 minuter för att ytan skall stelna till så att marängen inte ramlar av.

Tänk på att jobba snabbt eftersom glass smälter snabbt. Genom att frysa skålarna fastnar glassen bättre på kanterna och smälter inte heller lika fort.

Du behöver:
1 liten (0,75 l) och en stor (2 l) metallskål
Gasolbrännare


Bild och recept lånad från recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar