söndag 19 december 2010

Julgodis

I år tänkte jag att vi skulle göra en massa julgodis, i normala fall brukar inte det hinnas med men jag har ju en ledig dag innan jul och julklapparna är i stort sett klara. Så något av nedanstående borde jag hinna knåpa ihop under nästa vecka =)

Kokosgodis

Tid: 30 min + tid att stelna
Antal: ca 30 st

Ingredienser
50 g margarin eller smör
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 påse (200 g) kokosflingor

Garnering
200 g ljus eller mörk blockchoklad
25 g kokosfett eller 2 msk olja

Gör så här
1. Blanda margarin eller smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.
2. Låt koka upp och koka 5 min. Rör ner kokosflingorna.
3. Bred ut smeten på ett smörpapper ca 20x15 cm. Ställ kylskåpskallt och låt stelna. Det tar ca 2 ½ timma.
4. Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.
5. Smält chokladen och kokosfett eller olja i ett vattenbad eller i mikron. Rör om.
6. Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Använd gärna en stekpincett.
7. Lägg kokosbitarna på smörpapper tills chokladen stelnat.
8. Förvara dem svalt.

Bild och recept är lånad från recepten.se
Chokladkola

Tid: 1,5 h
Antal: ca 50 st

Ingredienser
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker

Utrustning som är bra att ha
digital termometer

Gör så här
1. Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.
2. Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.
3. Så här gör du kolan: Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
4. När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.
5. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.
6. Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den klar. Vid 140-145°C får man hårda kolor. Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
7. OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmaker - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!
8. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.
9. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

OBS! Gör bara en sats åt gången.

Bild och recept är lånad från receten.nu
Knäck
Antal: 75 st

Ingredienser
2 dl Arla Ko vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk Arla smör
 
Gör så här
1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull.
2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.)
3. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
4. Fördela smeten i knäckformar.
5. Låt stelna.
6. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.

Bild och recept är lånad från arla.se


Vit ischoklad

Ingredienser
250 g vit choklad
125 g kokosfett
¼ dl Dansukker Florsocker

Gör så här
1. Dela chokladen i bitar och lägg den tillsammans med fett och florsocker i en skål och smält över vattenbad.
2. Blanda om och häll upp i formar.
Bild och recept lånad från dansukker.se

Leilas Rocky Road
Tid: 40 min
Antal: 12 st

Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Bild och recept från recept.nu


Mozartkulor
Ingredienser
600 g mandelmassa
200 g Odense nougat
2 msk konjak
150 g mörk choklad
Lite smör
1 dl kakaopulver

Gör så här
1. Riv mandelmassan och blanda med konjaken.
2. Skär nougaten i små kuber.
3. Rulla kulor av mandelmassan med nougat i mitten. Ställ på plåt.
4. Smält chokladen och lite smör på tallrik över en kokande vattenkastrull.
5. Vänd kulorna i chokladsmeten med hjälp av två gafflar.
6. Lyft kulorna och ställ på bakplåtspapper. Pudra över rikligt med kakao.

Bild och recept från recept.nu

Hallontryfflar med kanel
Ingredienser
150 g frysta hallon
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar
Kanel

Gör så här:
1. Koka upp grädde och honung och dutta i liiite kanel.
2. Lägg i chokladbitarna och rör om så att choklade smälter.
3. Rör ner hallonen och mixa samman smeten.
4. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form.
5. Ställ in i frysen i ca 2 timmar så smeten stelnar så pass att man kan skära upp den i lämpliga bitar och rulla till kulor.
6. Ställ sedan in dem några timmar igen i frysen (jag ställde in dem över natten).
7. Doppa dem i ljust smält choklad (krävs runt 250 g) och låt stela i kylen.
8. Voilà tryfflarna är klara!

OBS! Mixa gärna hallonen först och sila dem innan ni häller dem i grädden. Då slipper man de små kärnorna/fröna från hallonen. Jag gjorde det inte, stod inte i receptet, men så här vis av erfarenheten kommer jag göra det nästa ggn då jag tycker det ibland fastnar i tänderna, bara ett litet tips! Vi får köra på tandtråd heeeela julen :-)

Bild och recept lånad från Starwoman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar