söndag 21 november 2010

Pepparkakscheescake - två olika recept

Älskar ju pepparkakor i alla dess former och därför har jag en längre tid varit sugen att testa att göra en pepparkakscheesecake. Har hittat två olika recept jag måste prova framöver.

Pepparkakscheesecake från Nyhetsmorgon

Ingredienser
Botten
25 stycken krossade pepparkakor, cirka 4 deciliter
75 g smält smör
2 st stora ägg
1 dl finkornigt strösocker
400 g philadelphiaost
0.5 tsk vaniljsocker
Glasyr
3 dl gräddfil
2 msk finkornigt strösocker
0.5 tsk vaniljsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 170 grader. Låt den bli varm.
2. Blanda pepparkakskrosset och det smälta smöret till en massa. Tryck ut den i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Låt degen gå upp 2 centimeter på kanten. Ställ sedan formen i kylen.
3. Gör fyllningen under tiden: Rör ägg, socker, ost och vaniljsocker till en slät smet. Häll den i formen. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut formen. Låt stå cirka 5 minuter. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
4. Rör gräddfilen, sockret och vaniljsockret till en jämn smet. Bred ut den på kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Ställ kakan svalt i minst 8 timmar.
5. Garnera den kalla kakan med vindruvor.


Bild och recept är lånad från recept.nu

Pepparkakscheesecake från Halv åtta hos mig

Ingredienser
Botten
100 g smör
8 st digestivekex
20 st små pepparkakor
400 g philadelphiaost
2 st ägg
0.75 dl socker

Glasyr
5 dl crème fraiche
1 dl florsocker
0.5 tsk bourbon vanilj
Färska blåbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Botten: Smält smöret.
3. Krossa pepparkakorna och digestivekexen och blanda med smöret.
4. Tryck ut blandningen i en form.
5. Grädda i ugn ca 7 minuter.
6. Fyllning: Vispa ihop philadelphiaost, ägg och socker och häll över botten.
7. Grädda 25 minuter.
8. Låt svalna ca 15 minuter.
9. Glasyr: Blanda crème fraiche, florsocker och vanilj.
10. Bred toppingen över kakan och grädda ytterligare 15 minuter.
11. Låt svalna och servera den kall med färska blåbär.

Bild och recept är lånad från recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar