söndag 21 november 2010

Goda tilltugg till glöggen

Försöker samla på mig lite olika tips om vad man kan tänkas bjuda på under glöggmingel. Här är lite av det jag har hittat på.

Sharonfrukt med stilton och serranoskinka
Sharonfrukten passar bra tillsammans med ost och skinka. Den har en fyllig smak som påminner om söta plommon.

Ingredienser
6 st sharonfrukter
12 st skivor serranoskinka
250 g stiltonost

Gör så här
1. Skär av fästet på sharonfrukterna och skär varje frukt i 4 klyftor.
2. Dela skinkskivorna på längden.
3. Lägg ostbitar på klyftornas ena snittsida och linda om skinkskivor.

Recept och bild är lånad från Allt om Mat
Tyska julstjärnor
ca 30 kakor

Ingredienser
200 g oskalad mandel
2 dl florsocker
0,5 dl florsocker
1 tsk malen kanel
25 g finhackad, syltade apelsinskal
0,5 st äggvita
Kristyr
0,5 st äggvita
2 dl florsocker
1 tsk pressad citronsaft

Gör så här
1. Mal den oskalade mandeln eller kör den i matberedare. Tillsätt 160 g florsocker, kanel, syltade apelsinskal och äggvita och arbeta den för hand till en mandelmassa.
2. Ta upp den på bänken och arbeta in återstående 40 g florsocker till en fast deg. Vira den i plast och lägg den i kylen till nästa dag.
3. Vispa en kristyr av äggvita (ren skål och visp), florsocker och citron med elvisp tills den är lätt som maräng.
4. Ta degen ur kylen, knåda den smidig och kavla ut den 8 mm tjock.
5. Bred ut ett par rejäla matskedar av kristyren i ett jämnt lager över degen. Doppa en liten stjärnutstickare i ljummet vatten och ta ut stjärnor så tätt som möjligt. Tryck ut dem underifrån så att inte kristyren skadas och sätt dem på plåt med bakplåtspapper.
6. Låt dem torka på plåten 1 timme. Värm ugnen till 220° och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills kristyren fått en gul ton. Frysförvara stjärnorna i en tät burk. Om du inte orkar göra vackra stjärnor av hela degen, så kan du knåda ihop degen, rulla en rulle och skära den i 1/2 cm skivor som du brer glasyr över och gräddar.

Bild och recept är lånad från Allt om Mat

Nötchokladrutor
ca 30 st

Ingredienser
100 g smör, eller margarin
1,5 dl strösocker
1 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Garnering
1,5 dl nötkärnor
100 g sötmandel

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsocker. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
3. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna, 25 x 35 cm.
4. Strö över grovt hackade nötter eller mandel och grädda genast mitt i ugnen ca 15 min.
5. Skär kakan i rutor, 5 x 5 cm, medan den ännu är varm.
Låt rutorna kallna helt på galler innan du lägger dem i kakburken.

Bild och recept är lånad från Allt om Mat


Pepparkaka med ädelost

Ingredienser
Pepparkakor
Ädelost på tub

Gör så här
1. Ta ett serveringsfat och lägg ut så många pepperkakor som du önskar bjuda på.
2. Klicka på ädelosten direkt från tuben
3. Klart att serveras

OBS! Gör iordning pepparkakorna direkt innan servering annars sugs osten upp av pepparkakan som blir blöt och mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar