tisdag 19 oktober 2010

Sagan om myran, en favorit i repris

Jag har fått lite frågor angående ett inlägg jag gjorde 5 maj 2009, länken i detta inlägg går till det senaste numret av Annonsbladet ist för till insändaren jag ville länka till. Nu fungerar det inte att länka till en insändare i tidningen så här kommer insändaren i sin helhet:

Det var en gång en Myra. Den gick till jobbet tidigt varje morgon för att arbeta. Myra var flitig och gillade sitt jobb.


Ledaren, Lejonet, blev överrakad när han fick se att Myra var effektiv utan arbetsledning. Han tänkte, om Myra är så här effektiv utan arbetsledning, skulle Myra vara ännu effektivare med arbetsledning. Lejonet anställde Kackerlackan som hade ledarskapsutbildning och var känd för sina grundliga rapporter.


Kackerlackans första uppdrag var att skapa ett arbetsschema. Han behövde även en sekreterare för att föra anteckningar. Och han anställde Spindeln för att hålla reda på arkivet och svara i telefonen. Lejonet var exalterad av rapporten som Kackerlackan lämnade och bad honom att göra ett diagram över produktionen och analysera utvecklingen. Dessa dokument kunde Lejonet visa sin chef.


Kackerlackan var tvungen att köpa en dator, och anställde Flugan för att anvara för IT-avdelningen.


Myran som tidigare var en glad och produktiv arbetstagare, hatade sitt nya jobb, han var tvungen att gå på olika kurser och beskriva sitt arbete i olika rapporter och registrera avvikelser...!


Lejonet tyckte att det var hög tid att anställa en chef till enheten där Myran jobbade. Chefsjobbet gavs till Bromsen, vars första insats var att köpa en fin matta och en ergonomsik stol till sitt kontor. Den nya chefen, Bromsen behövde naturligtvis en dator och en personlig assistent för att kunna framställa en plan att optimera arbetet och budgeten.

Enheten där Myran jobbade var inte längre en trevlig arbetsplats, alla var irriterade och oroliga för sin framtid...då föreslog Bromsen till Lejonet att man borde göra en arbetsmiljökartläggning. Det framkom att Myrans enhet hade högre kostnader och produktiviteten hade minskat.

Då anställde Lejonet Ugglan, en välrenommerad konsult som skulle göra en undersökning och lämna förslag till förändringar. Ugglan granskade verksamheten i tre månader och fick fram en gigantisk rapport vars resultat visade att: "DET FINNS FÖR MÅNGA ANSTÄLLDA!"

Gissa vem Lejonet avsedade först? Naturligtvis Myran då rapporterna visade att han led av "brist på motivation och hade en negativ inställning."

PS. Figurerna i denna berättelse är fiktiva och har inget samband med verkliga personer på arbetsplatser. Eventuella likheter är bara en slump...DS.
Myran
Jag har ingen aning om vem som skrivit inlägget, blev bara så facinerad över att denne slog huvudet mitt på spiken!


2 kommentarer:

 1. Haha, den är så underbar denna historia =)
  //Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den Annelie...och rätt så sann också.
   Kram Annica

   Radera