tisdag 14 september 2010

Brainstorming

Fy vad jag är trött just nu alltså, tvingar mig själv att hålla mig vaken. Har sovit som en klubbad säl, men tydligen inte tillräckligt. Men det blir nog bra när jag väl kommer upp på cykeln och får i mig en massa syre och frisk luft. Hoppas det iaf, med tanke på att vi ska ha brainstorming på fm, får väl se till att anmäla mig som sekreterare så har jag något att skylla på när hjärnan inte levererar haha.

SMHI har tydligen lovat regn i flera dagar framöver, men än så länge håller sig regndropparna borta. Då mitt paraply ligger i en kollegas bil och denne kollega är i Japan så hoppas jag på vääääldigt lite regn. Men som tur är har vi paraplyer i receptionen på jobbet som man kan låna, så jag klarar mig ändå.

Frukostdags och sedan full fart mot brainstorming-mötet...

Brainstorming, lånord från engelskan, är en mötesmetod som syftar till att lösa problem eller hitta på nya idéer. Begreppet översätts ibland på svenska till idékläckning men det har inte blivit något vedertaget begrepp och används inte i någon större grad.

Den genomförs vanligen genom att en grupp på fem till tjugo personer samlas för att arbeta kring ett problem eller en uppgift. En grundtanke är att tanken ska få löpa fritt utan att bli avbruten. Metoden används inom många områden, bland annat produktutveckling och reklam.

Koncept:
Idéer får inte kritiseras innan de är färdiga.

Spontanitet uppmuntras. Utgångspunkten är att alla idéer är bra idéer. En idé som inte verkar bra kan utvecklas till en lysande idé.

Kvantiten av idéer är viktig, då det ofta genererar kvalitet.

Alla deltagare utvecklar och förbättrar varandras idéer.
 
Bild och text är lånad från wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar