måndag 6 september 2010

Bokat resa till Tallinn

På torsdag är det dags att utnyttja fribiljetten med Tallink Silja till Tallinn. Var ju helt inne på att vi skulle till Riga men efter att ha pratat med lite folk så ansåg vi att det var bättre att ta Tallinn med tanke på de få timmar man har i staden. Hade planerat att ta med en kompis till barnen men han hade inget giligt pass så det får bli en annan gång, får bli jag, mannen och de två små som åker ist. Min mamma får sova hos oss och ta hand om tonåringen.

Vi har bara 8 timmar från det att båten lägger till i hamnen tills dess den lägger ut för hemfärd igen, så det blir till att välja noga vad man vill se. Lutar åt att det blir enbart Gamla Staden, där finns massor av sevärdheter och mysiga restauranger och kaféer.

Det unika med Tallinns Gamla Stad är att den lyckats behålla och bevara sin medeltida karaktär, till skillnad från de flesta huvudstäder i Europa. Sedan 1997 är Gamla Staden upptagen på UNESCOs Världsarvslista. De kraftfulla försvarsanläggningarna har lyckats rädda Tallinn undan förstörelse I de många krig som härjat området. Staden är en stenstad, vilket gjort att den inte brunnit som många städer byggda i trä. Tallinn har dessutom sluppit det öde som drabbat så många andra gamla städer - den har inte rivits eller moderniserats. Tallinn är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa med vindlande kullerstensgator och tidstypiska byggnader från 1000-talet till 1400-talet i så gott som ursprungligt skick. Alla kyrkliga och statliga byggnader står som de stod för 500 år sedan, liksom många av köpmans- och bostadsbyggnaderna, magasinen och bodarna. Tallinns guldålder är tiden från tidigt 1400-tal till mitten av 1500-talet. Staden var en berömd och stark mittpunkt i Östersjöregionen genom sitt medlemskap i handelsorganisationen Hansan. Ekonomisk styrka medförde såväl ett behov av ett starkt försvar som en blomstring för arkitekturen och den konstnärliga kreativiteten.

Gamla Staden i Tallinn med Sankt Olaikyrkan från 1200-talet i mitten av bilden 
Alexander Nevskijkatedralen som bygdes år 1900 på Domberget i Tallinn
Rådhustorget i Tallinn

Bilder och den kursiva texten är lånad från Tallinna Turism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar