söndag 4 april 2010

Amelia Earhart

Amelia Earhart föddes i Atchison, Kansas, USA, 24 juli 1897 och försvann spårlöst över Stilla Havet 2 juli 1937. Hon var en amerikansk pilot som blev berömd genom en rad djärva långflygningar, bl.a. var hon den första kvinnliga ensamflygaren över Atlanten (maj 1932). Men Amelia ville mer, och den 20 maj 1937 lyfte hon och navigatören Fred Noonan från Oakland för att flyga jorden runt. Planet tros ha kraschat alldelens nära Howland, deras sista stopp för tankning. Trots massiva sökinsatser återfanns aldrig planet eller kropparna.

Jag och barnen har precis sett filmen Amelia med Hillary Swank i huvudrollen som Amelia Earhart. Var verkligen ingen toppabra film, men den hade sin lilla charm, är en sucker för verklighetsbaserade filmer. Fast det är ju lite jobbigt att se filmer där slutet redan är givet, är den verklighetsbaserad och personen kraschar i Stilla Havet i verkligeheten, ja då lär det ju bli så i filmen också.
.

Bilder och information är lånad från wikipedia.org och föreställer Amelia och Fred Noonan samt Electran de flög nästan jorden runt med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar